Google Translate
Skriv ut

I kroppen min

Postat den 22 april, 2015 Möten Inga kommentarer

Kristian GidlundKristian Gidlunds penna berörde många. Via sin blogg skrev han ner tankar i ord som fångade miljontals läsare. ”Vad skulle jag göra om jag vaknade en morgon och var helt frisk?” frågade han sig själv den 25 juni och publicerade det på sin blogg. 

Kristian som drabbats av obotlig magsäckscancer fick tusentals följare via sin blogg där människor följde hans kamp. Oräkneligt många människor grät när den 17 september 2013 när det sista inlägget skrevs av en anhörig, två dagar innan Kristians 30-årsdag. Många grät över en människa de aldrig hade träffat men ändå upplevde att de kände så väl. Att följa en människas liv över internet under lång tid ger en känsla av att en känner personen i fråga, trots att man bara får följa fragment av livet i det hela. Det är något alldeles unikt att beröras till tårar av en annan människas ord och formuleringar. Genom sitt öppna sätt och att bjuda in människor att ta del av hans upplevelser gjorde Kristian skillnad.

En pistol mot tinningen
Kristian var trummis i bandet Sugarplum Fairy, han var journalist, författare och bloggare. Han drev bloggen I kroppen min, som resulterade i en publicerad bok med samma namn. Det betydde mycket för många att han var så öppen och ärlig om döden, även om han själv beskriver det som ”en pistol mot tinningen varje gång”.
Skrivandet har varit till stor hjälp för honom att ta sig igenom sitt livs krig mot cancern.
– Jag vägrar att lägga mig ner och dö, jag tänker kämpa, säger han i Babel den 14 april.
Den 30 juni i år hade han ett sommarprat på P1 och fick många lyssnare som berördes av hans historia i ord.

Ung Cancer
Många beskriver Kristian som en förebild och en man med ett stort hjärta och vi minns honom för hans kamp mot sin sjukdom. Men även för de ansträningar han gjorde för att förbättra andras kamp genom att bidra så öppet med sina upplevelser och se till att Ung Cancer får chans att få in pengar för att hjälpa andra i samma situation som Kristian.gidlund300_2941

Kristian hade ett samarbete med Ung Cancer där han skänkte delar av vinsten från sin bok. Han har även designat en t-shirt tillsammans med konstnären Robin Gnista i samband med publiceringen av boken. T-shirten föreställer en kvinna som håller i ett ljus, och Kristian förklarar att det är en hyllning till livet. För varje såld t-shirt går 50 kr oavkortat till Ung Cancer.

– Jag sitter i en märklig situation där jag får mycket uppmärksamhet för att jag är döende i cancer. Jag kan med enkel ansträngning få in pengar till ett ändamål som kan förbättra/bekämpa denna sjukdom.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →