Google Translate
Skriv ut

Fredagarna med barnen

Postat den 14 juni, 2011 Okategoriserade Inga kommentarer

Varje fredag är jag på plats i Ringstorpskolan i Helsingborg. Där har jag valt att att tillsammans med barnen skapa en saga som sen ligger till grund för en gemensam musikal där alla är med (och har så varit alla år som jag varit där). Jag har gått till samma skola varje fredag i över 15 år och givit barnen av min tid. Jag sjunger och leker. Och tänk vad mycket jag har fått åter!

En fredag när jag kom till skolan mötte jag en liten vithårig 2:e klassare på skolgården. Så snart han såg mig ropade han på långt håll: ”Ha, ha, där é du ju Lou! I da´ é de fredag de é kul för då kommer ju du!” Mitt svar kom från hjärtat när jag svarade pojken att jag älskar att vara hos barnen i skolan. Han undrade då varför jag tycker om det såååå mycket och jag ”underdrev” inte när jag svarade att jag tyckte de var underbara och passade på att ställa frågan om varför han tyckte om fredagar så mycket (säkerligen i en förhoppning om att han skulle säga att jag var underbar…). Finns det egentligen någon som inte vill vara det? Pojkens svar var bättre upp än vad jag kunnat drömma om, han sa: ”Lou jag tycker det är så kul när du kommer för du VET att jag KAN!”

Vilken gåva till en pedagog som använt alltför många timmar till korrigerande, både i förskola och skola. Det var innan jag förstod visdomen om vad det ger att tro på barnen och deras förmåga att lära sig och utvecklas. Vad kan vara viktigare i livet än att möta människor som ser min kapacitet och sätter ljuset på den, istället för att ge den hopplösa kritik som vi tidigare trodde utvecklade människan. Inte ens konstruktiv kritik gör annat än separerar människor ifrån varandra, i synnerhet tillsammans med de som är mindre än en själv. Alltså går jag med största glädje till förskola och skola på fredagarna och har så gjort i många år och jag kommer att fortsätta så länge de vill ha mig där. Dessutom är det helt gratis inte ett öre – behöver jag betala för den stora glädjen det ger mig att vara delaktig. Jag upplever varje stund på skolan som en gåva, inte bara som material till mina föreläsningar utan mest för den fantastiska energi dessa härliga barn bjuder på.

Just det här året har jag nöjet att möta 45 glada 1:e klassare varje vecka och jag kan lova att det inte behövs någon högre utbildning för att gå dit och vara medmänniska och en vuxenmodell. Vem som helst skulle kunna göra de, om man bara tar sig tid. Under min långa livsresa har jag upptäckt att ju mer jag gör andra glada desto mer kraft får jag att göra ännu fler glada och då blir man automatiskt glad själv. Barnen lär mig så mycket, ännu ett vist barn sa en
gång till mig: ”Fröken, varför säger man att den som spar han har, kan man inte säga att den som ger får mer istället….”

Ja, du milde, vad jag har kvar att lära livet ut!! Därför blir mitt bidrag till 2act4 är att be alla som vill – att sluta upp med att vara en som ofta säger ”…om jag hade tid skulle jag”, ”… man borde göra…” eller ”om jag bara…” och byta ut det till att bli en ”Genomföragöra”-människa. Det vinner alla på!

Hälsar från hjärtat
Lou Rossling

www.lourossling.se
Namn: Lou Rossling
Ålder: 60 +
Titel: Pedagog, berättare och föreläsare
Ort: Helsingborg
Motto: ”Bli en genomförargörare!”

 


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!

Ledsen, kommentarer tillåts inte på det här inlägget.Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →