Google Translate
Skriv ut

TV4 Tilde de Paula Ebys betydelsefulla möte

Postat den 20 oktober, 2015 Inga kommentarer

Tilde_de_paula1973 kom den kända och omtyckta Tilde de Paula Eby (då var 1 år) tillsammans med sin mamma, pappa och bror till en flyktingförläggning i Alvesta.

Häromveckan gästade hon TV4 Vardagspuls för att berätta om sin biografiska bok ”Tiden läker inga sår”. Tilde berättade om hur familjen flydde från Pinochets militärjunta i Chile och om hur ett betydelsefullt möte kom att avgöra Tildes och hennes familjs liv.

”Jag har ägnat hela mitt liv att försöka vara så svensk som möjligt, att lära mig alla svenska bruk och seder och traditioner och kunna så mycket som möjligt om Sveriges geografi och historia som möjligt. Att plötsligt säga, nu vill jag berätta min historia för det är också en del av Sveriges historia. Det kräver lite mod att våga säga att den här platsen vill jag ha. Men det finns många som jag i Sverige.

Jag har en vän, Ulrika, som säger att man kan inte berätta Sveriges historia utan att berätta invandrarnas. Det är en del av Sveriges historia, precis som utvandrarnas är en del av Sveriges historia och då kände jag att det kanske inte var så intressant att det är just min historia, det kanske är så att den säger någonting om många människors historia i det här landet.

En av dem som vi idag pratar om som problemställning och statistik eller vad det nu kan vara. Det är jag. Jag måste någonstans stå för det. Det är mig ni pratar om och det är mina barn och min mamma.

Mina föräldrar var i Chile 1973 och då störtade Pinochet den demokratiskt tillsatte presidenten Allende och raserade en demokrati på bara några timmar. Min familj var där och jag svartlistade och det gjordes också min pappa och det gick det inte att vara kvar. För att om vi hade varit kvar hade vi fängslas, torterats och sannolikt dödats. Och då fanns det en hjälte i Chile som var Sveriges ambassadör Harald Edelstam. Han är en hjälte för väldigt många människor.

Han kallades den Svarta nejlikan och räddade människor inte bara i Chile utan även från andra konflikter också.

Han gick handgripligen in och räddade livet på så många människor, bland annat på vår familj, och han förtjänar att bli ihågkommen som den människorättskämpe och medmänniska som han var.”
Tilde de Paula Eby, TV4 Vardagspuls

Se klippet från Vardagspuls här!

Läs mer om Harald Edelstam här


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →