Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Storyskolan 1 - 2act
Google Translate

Storyskolan 1

keys-1023939__180Storyskolan
Storytelling eller historieberättande är numera inne och börjar så smått att bli ett självklart verktyg för företag och organisationer. Och det kan såklart också användas på individnivå på det sätt som Betydelsefulla Möten valt att göra. Men hur gör man för att lyckas med en bra berättelse?

I storyskolan bjuder vi i varje nummer på tips och råd för hur man kan tänka för att skapa egna berättelser. Grunden för berättande är att man hämtar händelsen, upplevelsen eller känslan inåt, inifrån företaget eller organisationen eller inuti sig själv. Genom att hämta berättelsen ur en känsla eller händelse som på något sätt berör och rör om har man som berättare möjlighet att påverka och skapa uppmärksamhet för något som man vill och tror kan få chans att bidra till andras upplevelser, kunskap och utveckling.

Enligt forskare har psykologer bevisat att man kan förmedla och lagra tre gånger så mycket information om man använder berättelser jämfört med att bara förmedla fakta om något. Berättelser kan alltså vara ett viktigt hjälpmedel för den som vill beröra den man talar med. En bra berättelse är lite som klister, den sätter sig och man kommer ihåg den. Den egna upplevelsen eller ens egen historia är dessutom svår att kopiera av andra. En berättelse består ofta av fyra delar som alla i varierad storlek bidrar till berättelsens struktur.

Historiens sensmoral
Fundera på vad det är som du vill säga. Ofta handlar det om ett moraliskt eller ideologiskt budskap där din berättelse skall förmedla en kunskap eller en känsla som mottagaren kan använda för att få en fördjupad förståelse för hur man kan tänka eller agera i olika situationer.

EXEMPEL Ewa berättar om hur hon en dag vaknar upp, tar sina känslor på allvar och livet tog en ny vändning: ”En morgon för många år sedan vaknade jag med fruktansvärd ångest. Jag hade pressat mig på jobbet utanför alla rimligheters gränser. Men i all denna sorg, rädsla och känsla av skam över det som kändes som ett misslyckande växte också något annat fram. Det var den dagen jag mötte mig själv och började se på mig själv med andra ögon.”

Konflikt eller hinder
Ofta, men inte alltid, är det bra att ställa något mot varandra för att förtydliga vad som händer och kan hända i olika situationer. Det kan handla om kampen mellan det onda och det goda, men också om vad som händer när man lyckas övervinna det som man tror är ett hinder för att nå dit man önskar.

EXEMPEL Ingrid berättar om hennes oro inför att prata engelska inför publik: ”När projektet var i sin linda fick vi besök av en Chilensk delegation. Jag skulle prata inför delegationen. Just det kände jag mig ganska trygg med. Det fanns en chilensk tolk med som skulle översätta mitt tal till spanska. Vi satt där och lyssnade till de inbjudna och när det blev min tur steg jag upp. Då hände det. Tolken tappade rösten! Och där stod jag och undrade vad jag skulle ta mig till. Jag tittade på Anna som med sina ögon sa: ”Klart du klarar det!” Jag fattade mod och höll mitt tal på engelska. Det gick alldeles utmärkt. Jag hade aldrig varit där jag är idag utan Anna.”

I Storyskolan del 2 får du de två andra nycklarna för att skapa en bra berättelse.

Lycka till!
Catherina Ronsten

Fotograf: Per Hessman

Fotograf: Per HessmanPrenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?