Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Storyskolan 4 - 2act
Google Translate

Storyskolan 4

still-life-940113__180

”De människor vi möter i böcker liknar de levande. De talar som vi, andas som vi, gråter och skrattar som vi. Men sträcker vi ut armarna för att omfamna dem griper vi i tomma luften”

Olof Lagercrantz, författare, publicist & litteraturvetare

Det spelar ingen roll vem du är. Det viktiga är vad du vill berätta, för vem du vill berätta det och också vad du vill med ditt berättande. I Storyskolan skall vi till att börja med fokusera på en av fyra viktiga delkomponenter som alla samspelar inför skapandet av en berättelse.

Jag – En början & ett avslut

Du – Ett rikt innehåll

Vi – Skapa tillsammans

De – Låt vara

Hmmm… ljög jag inte lite i början? Det spelar såklart roll vem du är. Det spelar alltid roll vem du är. Ditt berättande utgår från dig, det handlar om dig, ditt syfte och det du brinner för. Som berättare har du, precis som en konstnär, en palett med en många olika färger och former att använda för att skapa intresse, engagemang och påverka åhörarna med ditt berättande.

En konstnär vill säga något med sitt verk, det vill du också. Storytelling och berättandet har funnits i evinnerliga tider. Det var runt elden där stenåldersmänniskorna satt och värmde sig som storytelling startade. Redan innan vi människor kunde läsa och skriva använde vi oss av berättande som grund för att förmedla kunskap och erfarenhet. Tidigt blev berättande via sagor och historier ett smart sätt att se till att mottagaren mindes viktiga saker.

Hur skapar man då från allra första början? Låt oss börja med tavlans ram. En viktig nyckel för att minnas är att det du berättar skapar känslor hos mottagaren. Var vill du börja och var skall du sluta? Börja med första meningen och låt den med fördel vara en intresseväckare som för dig in i berättelsen på ett sätt som känns bra för dig.

Här två exempel på introduktion från musikens värld:
”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut” eller ”Främling, vad döljer du för mig i dina mörka ögon. En svag nyans av ljus nånstans, men ändå…”

Låt din början bli ett hopp från riktigt hög höjd, skruva och smaka på orden som blir dina första. Samtidigt – se till att vara trygg med det du berättar – då blir mottagarna också tryggare. För att vara närvarande och kunna skapa engagemang. Utnyttja och använd dig av dina egna upplevelser i det ämne som du valt att berätta om. Välj att redan från början se till att du kan ”knyta ihop säcken” i slutet på ett fängslande sätt.

I slutet av berättelsen summerar du det du sagt, plockar upp det viktiga – utan att för den skull bli långrandig eller övertydlig. Välj med omsorg några godbitar ur din berättelse som du vill skall finnas kvar hos åhörarna även efter några dagar. Slutsats: Använd dig av händelser i ditt eget liv och måla din tavla i de färger, och med hjälp av de penseldrag, som du ser på bästa sätt kan hjälpa dig att nå fram med ditt budskap. Var tydlig med din början och ditt avslut.

Lycka till!
Catherina Ronsten

Fotograf: Per Hessman

Fotograf: Per HessmanPrenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?