Google Translate
Skriv ut

En verklighetskrock som väckte mig

Postat den 29 december, 2010 Möten Inga kommentarer

Jag kommer från en familj med polskjudiska rötter. Tidigare generationer i familjen bär på erfarenheter av förtryck och förföljelse. Mina föräldrar flydde till Sverige 1982, för att undkomma de oroligheter som då rådde i Polen.

Min farbror flydde redan 1968, ett år då många judar anklagades för trohet till Israel istället för hemlandet Polen. Men de värsta berättelserna stod ändå min farmor för. Hon föddes 1920 i Ukraina, i en aristokratisk prästfamilj. Hon berättade om den svält man utsattes för i Ukraina och om ”klasskriget” i Sovjetunionen, som resulterade i att hennes pappa gång på gång sattes i fängelse där han till slut mördades.

Jag har vuxit upp med dessa berättelser, som har präglat mig till en förståelse av vad socialismen i praktiken kan innebära. Men samtidigt har jag själv levt ett tryggt liv i ett välbärgat medelklasshem i Göteborg, långt ifrån min släkts lidanden i både tid och rum. Därför kom det som


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!

Ledsen, kommentarer tillåts inte på det här inlägget.Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →