Mitt under andra världskriget kom vi förstaklassare till Eriksdalsskolan i Stockholm. Alla var andaktsfulla och stolta över att vi äntligen fick börja skolan. Min allra första lärare i småskolan var Jenny Ronald och hon blev också den lärare som kom att betyda mest för mig genom åren.

Fröken Jenny var lite av en naturdoktor och hon tog oss ofta ut i skogen och undervisade oss om hur naturen fungerade. Framför allt minns jag fröken Jenny för hennes sätt att vara och ta hand om oss barn, men genom åren har hon blivit oerhört viktig för mig på många olika sätt. Hon gav mig kunskap för livet, men också några rättesnören som jag burit med mig i livets olika skeden. Rättesnören som jag har förvaltat väl.

Fröken lärde oss elever bland annat att man aldrig fick strandsätta någon. Ett exempel som hon ofta använde var att om man hade bestämt att leka med en kamrat en eftermiddag och sen kom på att man ville göra något annat så skulle man hålla kvar vid det man lovat. Man fick aldrig lämna någon kamrat ensam och därmed också strandsatt. Att aldrig strandsätta någon har också blivit mitt rättesnöre och något som jag ofta tänker på och handlar efter.
Agneta Gazelius 65 år, konstnär, Visby

Lyssna till Strandsätt aldrig någon

Den här berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *