Google Translate
Skriv ut

Såklart jag kan!

Postat den 16 februari, 2011 Idrott Inga kommentarer

Jag hade just flyttat till Dalarna, närmare bestämt till Backa i Rättvik. Det var runt jul 1972 och jag hade ett ärende till posten. Där stötte jag på Back Ulla Gustafsson. Vi stod i varsin kö och började prata med varandra. Back Ulla var sjukgymnast och arbetade med gruppgymnastik för äldre. Vi hade mötts som hastigast en gång tidigare, på en fortbildningskurs i Mora, så hon visste att jag också var sjukgymnast. Mitt i samtalet tog hon ett steg över till mig och frågade om jag inte ville börja jobba med gruppgymnastik för äldre.

Pensionärsgymnastik, som det kallades, bredde ut sig lavinartat i Sverige vid den här tiden och det fanns ett skriande behov av fler ledare. Jag tänkte efter en kort stund och sen sa jag ”jovisst”! Hade jag klarat av att ha undervisning för yngre skulle jag väl klara av att ha det för äldre. Så jag började arbeta tillsammans med Back Ulla på ålderdomshem och sjukhus. Vi delade upp undervisningen i tre olika svårighetsgrader. En för de som bara kunde träna sittande, en för de som kunde ställa sig upp och en för de som kunde gå ner på golvet och ta sig upp igen. Meningen med träningen var att man som äldre skulle kunna bibehålla sin rörlighet i vardagen. Ett moment gick till exempel ut på att kunna placera handen mot nacken, för att ha förmågan att kamma sig själv. Det var också viktigt att träningen skulle innehålla glädje, skratt och mänsklig värme.

Jag kan än idag vara tacksam för att jag hamnade i kön bredvid Back Ulla, på posten i Rättvik den där dagen. Utan henne hade jag gått miste om många glada stunder. Hon var en oerhört inspirerande person att arbeta tillsammans med.

Hon sa aldrig någonsin ”Nej, det går inte” om någonting. Istället sa hon ”Vi skulle kunna göra så här i stället”, eller ”Vad tror du om det här?”

Back Ulla är 94 år nu och jag 76. Vi träffas fortfarande och minns allt vi upplevt gemensamt. Och fortfarande skrattar jag varje tisdag mellan 9-11. Då träffar jag alla deltagare i mina egna gymnastikgrupper. Där spirar värmen, glädjen och humorn.
ALICE FRANSSON 76 ÅR, PENSIONÄR/SJUKGYMNAST, STOCKHOLM


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →