När jag läste matematik de tre första åren i den så kallade realskolan fick jag lektor Sixten Törnqvist som lärare först det sista året. Matematik var, innan vi fick honom, inget höjdarämne och många av mina klasskamrater hade underkänt i matte. Men när Sixten tog över som vår mattelärare så vaknade plötsligt klassen till liv på ett högst märkligt sätt.

Matte blev roligt. Ja, till och med lätt! Sixten fick oss alla att inse att matte gick att lära, alla kunde bli godkända och att matte inte var så dumt att kunna. Han lade upp sin undervisning, vilket han även berättade, på sådant sätt att ALLA skulle kunna inneha sådan kunskap inför proven att det räckte för godkänt betyg. Och han lyckades, många av oss klarade av att uppnå de högsta betygen med stort eller litet A, som det hette på den tiden, vilket ingen hade haft tidigare.

Sixten var en ovanlig pedagog, lektionerna var roliga och stämningen under lektionerna var alltid i topp. Hur han kunde göra matematiken både rolig och begriplig för ALLA har jag ofta funderat på.

Utöver att alla skulle klara matematiken var Sixten också speciell i sin omtanke om oss elever. Ett exempel på det var att han rättade våra matteprov samma dag som proven genomfördes och klassens ordningsman fick gå hem till honom och Alla skulle klara ’t

”När Sixten tog över vaknade klassen till liv på ett högst märkligt sätt” hämta proven en viss bestämd tid samma kväll för utdelning på skolan. Lektor Törnqvist tyckte helt enkelt att det var bra att vi slapp oroa oss för resultaten samt att det var nyttigt att se vilka eventuella fel vi gjort direkt när provet var aktuellt.

Denna supersnabba rättning var uppskattad med tanke på att de flesta provresultaten i andra ämnen kunde vi få vänta på i flera veckor. Ja, detta var en märkligt positiv och elevtillvänd pedagog i en annars tämligen sträv och konservativ skola.

Sixten Törnqvists utstrålning och förmåga gjorde ett bestående intryck eftersom han finns med ännu efter så många år och framstår som en god mänsklig förebild – en synnerligen empatisk och sympatisk person.
Anders Wågström 67 år, leg psykolog/psykoterapeut, Uppsala

Lyssna till Alla skulle klara´t

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.