Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Min väg som möjliggörare - 2act
Google Translate
Skriv ut

Min väg som möjliggörare

Postat den 29 december, 2010 Möten Inga kommentarer

Jag har ett motto som jag brukar följa: ”Det är inte i medvind utan i motvind som en drake stiger.”

För mig har mottot åtminstone delvis sin bakgrund i min familj. Hemma hos mina föräldrar hade det alltid varit naturligt att prata politik. De var inte politiskt aktiva, men hade en annan nog så viktig erfarenhet som kom att prägla mig ideologiskt. Min mamma Eila var ursprungligen från Finland och hade med sin familj levt i ”storebrors skugga” som det hette. Storebror var förstås Sovjetunionen och både hon och min pappa Allan fick uppleva krigets fasor. Min pappa som svenskfrivillig i finska vinterkriget. Genom en lycklig tillfällighet korsades deras vägar i Åbo, under en av pappas permissioner och det sa ”klick”. Vid krigsslutet följde mamma med pappa till Sverige, de gifte sig och bildade familj.

Den förvissningen har gått som en vägvisare genom mitt liv och möjliggjort min egen utveckling.

Pappa drevs alltid av ett starkt motstånd mot kommunismen och allt som rörde socialistiska kollektivlösningar. Som byggnadssnickare hade han kollektivanslutits till SAP och det tog honom över ett år att stämpla ut sig ur ”kollektivoket” med följden att han blev mobbad på sin byggarbetsplats. Han tog då beslutet att bli egen företagare och byggde upp sin nya verksamhet genom att köpa in rivningshusobjekt och bygga nytt. Draken hade stigit i motvinden.

Mot den bakgrunden har det för mig varit livsviktigt att fritt få välja, att fritt få lita på min och andras förmåga att göra sina egna livsval. Den förvissningen har gått som en vägvisare genom mitt liv och möjliggjort min egen utveckling.

Dagen efter succévalet 1985 då mitt politiska föredöme Bengt Westerberg ledde oss till valseger, gick jag in i Stadshuset i Västerås tillsammans med en arbetskollega. Vi var på väg till ett sammanträde och av en händelse mötte vi det folkpartistiska kommunalrådet Birgitta Nilsson i trappan. Vi passade på att gratulera och berättade att vi röstat på Folkpartiet. Mer än så var inte var det inte tänkt, men Birgitta replikerade blixtsnabbt:

”Är ni medlemmar?”

”Nej”, svarade vi sanningsenligt.

”Då tycker jag att ni ska ansluta er till folkpartiet.”

Inspirerade av Birgittas direkta uppmaning gick jag och Christina Jansson med i partiet. En kort tid därefter kom det första uppdraget för mig som nämndeman. Sen följde ett omfattande och målmedvetet jämställdhetsarbete i partiets regi. Tack vare det slumpmässiga mötet med Birgitta hamnade jag i en ideologisk miljö där jag alltid känt mig hemma. Och tack vare präglingen från mina föräldrar gav jag mig inte så lätt när jag stötte på motstånd.

Känslan är att jag nu är en möjliggörare för ett bättre samhälle och att varje dag är en vindpust som kan få draken att stiga.
Anita Lilja-Stenholm,1:e vice ordförande Landstingsfullmäktige Västmanland (Fp), rektor, Ängelsberg

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt ALS


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →