Anna FromVi sitter i min syster Åsas hus vid Vättern. Jag har just förlorat min son Mikael. Han var rullstolsburen under hela sitt liv. En vaken Metallica-diggare som förmedlade så mycket glädje och energi.

Hans problem hade lett mig till några sociala innovationer som ledsagarservice och kompishjälp. Ett ”Sinnens gym” byggde jag upp för funktionshindrade. De funktionshindrades problem styrde mitt yrkesval. Nu satt jag där och befann mig i ett vakuum. Letade efter ett fotfäste och en framtid. För mina tre andra barn ville ju ha en mamma som orkade.

Då säger Åsa mellan sina rökpuffar (jo, hon kedjeröker).
”Men starta eget, du har ju så många idéer.”
Hon säger det med en sådan självklarhet. Mellan rökpuffarna så ger hon mig känslan av att det är superenkelt.
”Ja, men med vad?” frågar jag så där matt.
”Det du just pratat om!” svarar hon.
”Och det var… ?”, frågar jag så där lillasyster dumt.
”Dina tankar om människor, hur du upplevt och klarat så mycket”, svarar hon.

Där med en vidunderlig utsikt över Vättern förmedlar hon energi och ingav mod. Hon fick mig att byta livsriktning så där 180 grader. Bara genom att lugnt förmedla en förmåga som jag inte trodde att jag hade.

I detta uppdrag har vi bildat en förening ”Skellefteå kvinnoambassadörer” SKA. Vi tänkte ta passningen från Maud Olofsson och utveckla den i Skellefteå. Tillsammans träffades vi utsedda Ambassadörer i Skellefteå, under roliga, något hetsiga och snabba möten. En lunch här och en timma där. Vi samlades och diskuterade. Till slut enades vi om att arrangera en ”Mytkrossar kväll” – en kväll som skulle krossa myter kring kvinnors företagande, och det på ett humoristiskt sätt. Utan en klar budget rusade vi runt och förankrade idén hos beslutsfattare och tänkta sponsorer. På programmet stod: Maria Möller, Jan Bylund, Chris Heister och Klara K. Kvällen blev en succé. Att krossa myter skall vara roligt.

SKA gav kraft och mod! Vi kommer från vitt skilda branscher som: Ögonläkare, miljö konsult, handel, psykoterapi och utbildning. Denna dynamik har gett kunskap och styrka.

Kvällen och vår grupp (tack vare Ambassadörs-skapet) har betydelse! Genom Ambassadörs-skapet blir vi tagna på allvar. Vi ÄR viktiga. Våra branscher har betydelse och vi måste höras och synas för att minska fördomar i samhället.

Vid mina utbildningar talar jag alltid om att jag är utsedd Ambassadör och hur viktigt det är att främja kvinnors företagande. När jag pratar om detta kan jag känna en ”aha” upplevelse bland mina åhörare.
Jag minns speciellt en dag i Sorsele när jag utbildade kvinnor i företagande. En åhörare sa:
”He ha då int´ jag tänkt på”, nu ska gubben få höra!”

Vi skall bli tagna på allvar och vi är en tillgång.
Anna From–Lindqvist VD / Utbildare Eunigem Skellefteå

Om företaget
Euniq’em AB är ett utbildningsföretag som är beläget i Skellefteå. Euniq’em satsar på det unika och det innovativa, alltid med fokus på resultat och med människan i centrum
www.eunigem.com
bild: friköpt för användning ok enligt AF

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *