Magister Yngve Brolin, som jag hade på Klockargården Västa på Lidingö under två år i mitten av 50-talet har varit den mest betydelsefulla läraren för mig. Magistern, som var vegetarian och hade ett knippe morötter på cykelstången, öppnade upp skolan med alla sina resurser för oss, också på kvällar och helger. Allehanda projekt, teaterföreställningar, installationer, föredrag, studiebesök, resor och utställningar pågick ständigt. Var och en av oss elever fick uppleva honom i livliga samtal med våra föräldrar hemma vid köksbordet.

Jag minns när min mamma sydde kostymerna till julspelet för brinnande livet om nätterna, när Mats pappa som var veterinär, dissekerade en död katt på katedern och dessutom när Rolfs pappa visade bygget han jobbade på. Avskedet efter de två åren blev tårfyllt. I läroverket ansågs vi som kom från just denna klass som de mest obstinata och omöjliga av alla elever, men flera fick senare framträdande positioner som politiker, forskare och kulturarbetare.

Det främsta beviset på en bra lärare måste vara att han eller hon gör varje elev betydelsefull, synlig och värd att känna.
Barbara Martin Korpi 59 år, ämnesråd på utbildningsdepartementet, Hägersten
Lyssna till Varje elev var betydelsefull

Den här berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting. Beställ ditt ex. av boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad via: http://butik.2act.se

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *