Det fanns en kvinna som med sin makalösa livsgärning blivit en stor förebild för mig. Hon hette Karolina Widerström och var en sann förkämpe för kvinnans rättigheter i samhället. Hennes livsberättelse är en lång rad av genombrott för jämlikheten.

1888 blev Karolina Sveriges första legitimerade läkare och hon använde sitt kunnande och sin ställning till driva en mängd kvinnofrågor. Till exempel pläderade hon för någonting som kallades dräktreformen, vilket resulterade i att i kvinnor slapp snörliv, hårt ådragna strumpeband och tyngande kjolar och kunde klä sig i mjukare kläder och fick tillgång till höger- och vänsterskor!

Karolina var också mycket tidigt ute med att aktivt vilja förebygga ohälsa hos kvinnor och ofrivilliga graviditeter. Redan 1899 gav hon ut boken ”Kvinnohygien Om de veneriska sjukdomarna och deras bekämpande”.

Som om inte det vore nog var hon förmodligen också den första personen som väckte tanken på moderskapsförsäkring i Sverige. Karolina arbetade också envetet för de allra mest utsatta och utstötta k

Du kanske också gillar: