Google Translate
Skriv ut

Entreprenör – en som gör

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

JAG KOMMER FRÅN en företagarfamilj. Min pappa hade ett åkeri med många anställda och som barn satt jag ofta i lastbilshytten och pratade med chaufförerna. Jag såg den frihet min pappa hade, men också hur hårt han var tvungen att arbeta. Vi hade det ganska gott ställt och reste redan då på 40-50-talet på semester.

När jag var 13 år blev min pappa mycket svårt sjuk och det fanns inget att göra. När man står inför döden kommer allt så mycket närmare och vi hann ha några avgörande samtal innan han dog. En gång sa han att det var synd att jag inte var äldre för då hade jag kunnat ta över hans åkeri. Han trodde på mig. Det var viktigt.

Många år senare, när jag hade bildat familj, efter en rad anställningar och en fil. kand-examen åt jag en dag lunch med psykologen Elisabeth Wikström. Just då var jag anställd som säljare på ett utbildningsbolag. Jag hade en väldigt låg grundlön, men en hög provision som gav mig en god inkomst. På det hela var jag ganska nöjd.

Vi gillade varandra, Elisabeth och jag, det kändes direkt att vi skulle kunna göra något bra ihop. Jag vet att Elisabeth redan vid den lunchen bestämde sig för att: ”Den här tjejen vill jag göra business med.” Frågan var hur. Bara något år senare kom tillfället. Elisabeth hade kontakt med en forskargrupp som hade utvecklat en rad olika testverktyg inom ledarskap och personlighetsutveckling. Verktyg som gruppen ville sprida på marknaden.

Elisabeth sa: ”Jag vill ha med dig, tillsammans kan vi göra något bra av det här.” Hon tog in mig i en helt ny värld, hon såg mina kvaliteter och trodde på mig. Hon insåg att vi skulle bli ett bra radarpar.

Jag presenterades för forskargruppen och jag fick uppdraget att paketera och sälja konceptet. Någon lön fanns det inte till att börja med. Jag arbetade som egenföretagare och jag fick ordna inkomsterna själv. Så jag höll kurser och använde forskarnas testverktyg som en del i utbildningen. Det kanske låter konstigt, men jag har aldrig haft pengar som drivkraft, det har kommit i andra hand. Jag har alltid styrts mer av friheten och möjligheten att påverka organisationer och samhället i den riktning jag vill se.

”Den här tjejen vill jag göra business med.”

Några år senare hade vi utvecklat konceptet och tillsammans med Eliseth och två andra startade jag företaget Persona där jag blev vd. Därefter följde åtta händelserika år blandat med stora framgångar och kriser, av både det personliga och företagsmässiga slaget. Jag lämnade Persona och startade Fundo Ledarskap AB. Nu ville jag jobba i egen regi och gärna i nätverk tillsammans med andra. Den gemensamma nämnaren i nätverket var en metod jag köpte rättigheterna till 1991. Ett samtal som blev mycket betydelsefullt för mig var den dagen då Lotta Saidac tog kontakt med mig och berättade att jag var en förebild för henne. Lotta undrade om vi kunde jobba ihop och om hon kunde få lära sig hur jag arbetade och tänkte. Just då behövde jag verkligen höra det, mitt självförtroende behövde det. Än i dag samarbetar Lotta och jag i olika projekt. Att vara entreprenör är för mig en som tänker nytt, en som vågar och handlar. Entreprenörer gör!
Birgitta Reinfeldt, VD Fundo Ledarskap, Stockholm

www.fundoledarskap.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →