Anders Magnusson kom som vikarie till min klass på Ekebyskolan i Karlskoga när jag gick på mellanstadiet. Det var en klass som var ganska splittrad och hade en ganska tråkig stämning. Vi hade haft flera lärare från årskurs 1 och framåt. Jag minns inte namnen på dem ens och jag tillhörde en av dem som var en smula mobbade. Särskilt av en stor ganska klumpig kille som vi kan kalla Kalle.

Min mamma hade försökt tala med mina tidigare lärare, som hanterat frågan på ett mycket kantigt sätt och därmed också försatt mig i en ännu mer utsatt situation. Men när min nya lärare, Anders, kom blev det genast annorlunda.

Anders Magnusson kom från Tranås i Småland och jag tror han var 26 år vid den tiden, 1972. Han var mycket lång, nästan två meter och alltid glad och hans humor gjorde naturligtvis underverk med oss alla. Just för att både jag och alla andra tyckte så mycket om Anders och för att han gjort ett så bra intryck på mina föräldrar på föräldramötet beslöt min mamma sig för att än en gång försöka få hjälp med mina problem. Det ville jag förstås inte. Jag tyckte om Anders, men jag trodde inte att någon kunde hjälpa mig mot min plågoande.

Jag glömmer aldrig den dag då jag gick till skolan med en stor orolig klump i magen efter att mamma hade ringt till min nya magistern och berättat om det problem jag hade med Kalle. Jag var nervös, för jag visste ju mycket väl hur det kunde bli. Och när Anders bad Kalle stanna kvar i klassrummet en stund på rasten då gick jag ut på skolgården med tungt huvud.

Men redan efter någon minut kom Kalle ut och jag förberedde mig på att få en gliring om skvaller eller nåt liknande. Men ingenting hände! Ingenting – utom att min forne plågoande gav mig en klapp på axeln och log som om han aldrig sagt nåt ont till mig i hela mitt liv.

Jag vet fortfarande inte vad Anders sa till honom den dagen, men vad det än var så hjälpte det, för jag behövde aldrig mer vara rädd eller osäker i skolan. Jag kände en oerhörd lättnad över att jag slapp vara mobbad och utanför längre. Plötsligt kände jag en stor trygghet i skolan som i sin tur påverkade min trygghetskänsla även i övrigt.

Men jag tror inte att jag var ensam om det, eller att det enbart berodde på att han hjälpt mig ur en hemsk situation. Alla tyckte om Anders och när vi slutade i sexan var vi många som grät bittert och kände att något mycket fint tagit slut för alltid. Han gav mig en glimt av hur bra en lärare kan vara. Om fler vore som han skulle världen bli bättre att leva i!
Bitte Assarmo, 49 år, lärarvikarie/frilansskribent, Bandhagen

Lyssna till Han tog tag i det svåra

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *