Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Mycket större möjligheter - 2act
Google Translate
Skriv ut

Mycket större möjligheter

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

ATT BLI ÄGARE för ett företag var ingenting jag hade tänkt mig. Jag hade redan en lyckad och välbetald karriär som VD för ett par framgångsrika företag. Men så en helt vanlig dag 1986 fick jag ett telefonsamtal och plötsligt ställdes allt på sin spets. Personen som vände upp och ner på min tillvaro var Filip Wistedt som vid den här tiden basade över företagsaffärer hos Sparbanken i Stockholm.

”Är du intresserad av Gävle?”, frågade han lite kryptiskt.

Jag undrade förstås vad han menade och trodde väl instinktivt att, om det handlade om ett jobberbjudande, så skulle det vara en VD-tjänst. Men då kom frågan om jag ville ta över Duro, ett företag som tillverkade tapeter. Han frågade alltså om jag vill kliva in i ett företag, inte som anställd VD, utan som ägare! Det var någonting helt nytt för mig och jag var tvungen att tänka efter noga.

Jag förstod nog inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Graden av ansvar var av en helt annan dimension än vad jag var van vid som VD.

Den stora tveksamheten bestod i att Duro var ett kraftigt förlustföretag. Dessutom var min kunskap om tapeter högst måttlig. Beslutet att gå in som ägare fattades snabbt. Efter mitt inträde gjorde jag en noggrann analys av företaget. Jag pratade enskilt med alla 100 anställda och fick klart för mig vad som var företagets problem och vad som var dess tillgångar. Jag lyssnade uppmärksamt och kände under tiden vad som behövde åtgärdas. En drivande tanke tog form som löd: Det här kommer att gå att ställa tillrätta.

Märkligt nog var jag aldrig orolig. Jag kände intuitivt att jag litade till min och omgivningens förmåga. Och jag tänkte, i förbigående, att om det mot förmodan inte skulle fungera så är jag utrustad med både hjärna, händer och fötter. Skulle det gå snett skulle jag få jobb som anställd VD. Skulle jag inte det så skulle jag få jobb som försäljningschef. Om inte heller det skulle bli av så skulle jag ändå kunna försörja mig. Det tänkte jag under förändringsprocessen efter köpet. Före köpet såg jag bara möjligheter.

Jag förstod nog inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Graden av ansvar var av en helt annan dimension än vad jag var van vid som VD. Men samtidigt upptäckte jag också fördelar med att vara ägare istället för VD. Det gav mig mycket större möjligheter att påverka situationen i företaget. Och det gav mig oändligt mycket större möjligheter att engagera mig i samhället utanför. Efter att jag blev ägare för Duro har jag till exempel varit engagerad i Svenskt Näringsliv och idag sitter jag i Mittmedias koncernstyrelse.

Jag har varit med om många nya betydelsefulla möten på den här resan. Främst tänker jag på mina kontakter med IKEA, vars syn och värderingar på affärsverksamhet har betytt oerhört mycket för mig och Duro. Det är kontakter och lärdomar som jag förmodligen inte hade fått uppleva om jag hade tackat nej till Filip Wistedts oväntade erbjudande, den där helt vanliga dagen 1986.
Björn Andersson 60 år, VD Duro Sweden, Gävle

www.durosweden.se


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →