Det är åtskilliga lärare som passerat genom mitt liv, både bra och dåliga. Speciellt minns jag en mycket ovanlig och inspirerande lärare som jag hade 1957 på Bergaskolan på Limhamn utanför Malmö. Han hette August Kropp och vad jag minns kom han från Ungern i samband med Ungernkrisen. Han talade svenska med stor brytning.

Vi hade tidigare haft en slöjdlärare utan något större ordningssinne, men när Kropp kom fick vi lära oss att alla verktyg skulle hållas i trim och placeras på sin bestämda plats. Inget material fick tas ut mer än nödvändigt, förmodligen en lärdom han hade från sitt hemland med mer knappa resurser än Sverige. Han var en mycket bestämd lärare och många tyckte inte om honom av den anledningen.

Men jag har aldrig varit med om någon annan lärare som ställt upp så för sina elever som Kropp.

Han ordnade med skolan så att slöjdsalarna fick vara öppna på kvällarna. Jag minns inte allt vi gjorde, men det var bland annat slöjd, gipsfigurgjutning, mosaikläggning och mycket annat. August stod själv för planering, ordning och allt som behövdes när 20-30 elever skulle samsas om utrymmet. Det var helt enkelt en hel fritidsgård på skolan fem kvällar i veckan långt innan samhället byggde fritidsgårdar. Jag tror inte han fick något betalt, utan han gjorde det för att vi elever skulle vara sysselsatta på kvällarna. Han var en lärare jag aldrig kommer att glömma. Den typen av människa, lärare eller annat, skulle vi behöva många av i dagens samhälle.
Björn Lihdén 58 år, förtidspensionär, Vellinge

Lyssna till Slöjdsalen blev ungdomsgård

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *