Google Translate

2act blogg

Ett spännande forskningsprojekt på Mälardalens högskola med fokus på betydelsefulla möten i vården har pågått i ett år. Nu börjar resultaten presenteras!

FORSKARRESULTAT – BETYDELSEFULLA MÖTEN I VÅRDEN
Under det senaste året har tre forskare på Mälardalens högskola forskat på våra berättelser från insamlingen av Betydelsefulla möten i vården. En artikel har redan blivit publicerad i ISRN Nursing http://www.isrn.com/journals/nursing/2012/320145/ och de andra två vetenskapliga artiklarna väntar på att publiceras under hösten 2012.

AKUTUELL – PRESENTATION I VÄSTERÅS 28 SEPTEMBER

Fredagen den 28:e föreläser Christine Gustafsson i Västerås med temat: Betydelsefulla möten inom vården leder till ökad tillit och empowerment. Mer info om tid och plats för föreläsningen via länken.

http://www.mdh.se/mdh-nyheter/betydelsefulla-moten-inom-varden-leder-till-okad-tillit-och-empowerment-1.26575

 

 

 

 

Forskarna Lena-Karin Gustafsson, Ingrid Snellman och Christine Gustafsson vid Akademinen HVV Mälardalens högskola.
********************************************************************************************************

Catherina Ronsten, grundare och kreativt ansvarig för 2Act Betydelsefulla Möten presenteras som Förebild i Ekurirens Affärsliv.biz. För att komma till uppslaget och intervjun, får man ta sig till den snyggt bläddringsbara e-magin:

Läs om Betydelsefull Business sid. 26-27

<a href=”http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=n3mfg24j”></a>

 

 

 

****************************************************************************************************************

2012-09-05
Sommaren försvann… men lever kvar i känslan och tacksamhet över stunder som för alltid kommer att finnas. Livet är förunderligt, fiffigt och fantastiskt!

Nu är vi igång på kontoret igen. Höst och många spännande projekt i sikte.
* Betydelsefulla möten i familjehemsvård – forsknings- och utvecklingsprojekt som startar med ett pilotprojekt i Västerås och Eskilstuna oktober 2012. Hela riket nästa år
* Betydelsefulla möten i skolan – Forsknings- och utvecklingsprojekt
* Betydelsefulla möten i vården – konceptutbildning baserad på forskningsresultat
* 2act Föreläsarteam står startberedda november 2012!
* ”Hemlig bok” med fokus på betydelsefulla möten, aktiva livsval och ungt ledarskap
Plus ytterligare två helt nya Betydelsefulla möten-projekt som projekteras för start 2013.
…för att bara nämna några spännande spår!

Önskar dig en riktigt härlig vecka!!
Glada
Catherina Ronsten
Grundare och kreativt ansvarig för 2act Betydelsefulla Möten

****************************************************************************************************************Sommar och sol!
Nu tar vi sommarledigt och önskar dig en riktigt härlig sommar med många betydelsefulla möten!****************************************************************************************************************

 

Långt ifrån alla entreprenörer är vita, välutbildade, medelålders män. Ändå är det den bilden som många har av en entreprenör. Hur ändrar vi på detta? Enligt entreprenörskapsforskaren Bill Gartner är storytelling lösningen.

Läs hela artikeln i tidningen Entreprenör här

Vi har gjort det! Under 2010 samlade vi tillsammans med Svenskt Näringsliv och Fri Företagsamhet in berättelser om möten som har gjort skillnad för entreprenörer. Läs berättelser i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar här

 

 

 

 

****************************************************************************************************************

 

Kära vänner, läst det senaste? Ny rapport 😉 avslöjar att det är våra leenden som får jorden att snurra;-))
Ha kul idag!!

 

 

****************************************************************************************************************

Å vinnare är…
På Skolforum deltog över 300 personer  i vår tävling där de uppmanades att berätta vad som de ansåg var det bästa med att vara lärare. Vinnarna är korade och vi är glada över att få tagit del av era inspirerande tankar om vad som gör att skolan lockar som arbetsplats. Här nedan hittar du vinnande citat kompletterat med en motivering från  juryn. Vi grattar alla som deltagit i tävlingen och vill samtidigt tacka er för att ni vill och kan vara med att bidra till att skolan blir en plats som står för glädje och växtkraft!

Vinnare 1
”Det bästa med att vara lärare är alla de färgstarka möten som berikar och får mig att leta efter nya möjligheter i alla möjliga och omöjliga sammanhang.”

Anna-Karin Sandqvist från Hässelby, lärare på Aspnässkolan

Juryns motivering:
Anna-Karins bidrag med fokus på vad som är det bästa med att vara lärare visar på en nyfiken öppenhet som lockar till intresse och att vara i ett ständigt nyskapande i mötet med eleverna. Anna-Karin pekar med sitt bidrag på vilka möjligheter det ligger i att bejaka och aktivt lära av våra olikheter vilket ger oss hopp och mod inför framtiden.

Pris:
Ett presentkort på SPA övernattning för två inkl. fin trerätters middag på ett värde om 3.150 kr, att utnyttjas på Skepparholmen SPA strax utanför Stockholm. Här hittar du en länk till Skepparholmen www.skepparholmen.se

Vinnare 2
”Det bästa med att vara lärare är alla möten med eleverna så klart och att utmana mig själv och eleverna genom nya undervisningsmetoder! Jag jobbar mycket med rollspel, värderingsövningar och drama.”
MariLouise Lorentzon från Nyköping, speciallärare på Nicoskolan

Juryns motivering:
MariLouise bidrag om vad som är det bästa med att vara lärare omfamnar glädjen i mötet med eleverna och med sitt bidrag ger MariLouise oss också stark en insikt om att det är i varje möte och i vardagen som vi har chans att utmana oss själva och de vi möter – att tänka nytt och göra annorlunda än sist. Att vara i ett ständigt växande och att nyfiket testa och utvecklas tillsammans med eleverna via praktiska övningar och undervisningsmetoder.

Pris:
Ett presentkort på en brunch på Berns Salonger i Stockholm på ett värde om 710 kr, att utnyttjas på Berns Salonger i Stockholm. Här hittar du en länk till Berns Salonger www.berns.se

Vinnare 3
”Jag tycker om att umgås med barn, jag får omedelbar respons på det jag gör, jag är med och påverkar framtiden genom att jag sprider hopp och förmedlar kunskap till vår framtid.”
Tiina Roth, lärare från Ekerö

Juryns motivering:
Juryns motivering: Tiinas bidrag om vad som är det bästa med att vara lärare vittnar om glädjen att få möta eleverna och aktivt få ta del av deras värld och sätt att se på saker och ting. Vidare betonar Tiina att hon genom sin lärargärning har möjlighet att sätta ett hoppfullt och kunskapsrikt avtryck för framtiden.

Pris:
Presentboken Du är betydelsefull

Vinnare 4
”Att varje dag få möta glädje, utmaningar och livet självt. Det berikar och uppfyller mig.”
Ulrika Wallin från Örnsköldsvik som är lärare på Höglandskolan

Juryns motivering:
Ulrika har valt att kort och enkelt beskriva vad hon får i sitt möte med eleverna. Med sitt bidrag visar Ulrika att bästa med att vara lärare är att få möta livet självt och hur möten berikar och skapar glädje.

Pris:
Presentboken Du är betydelsefull

Vinnare 5
”Att bli mött med glada skratt och härliga upplevelser varje dag, att få utforska och lära tillsammans med barnen, livet blir roligare.”
Kristine Zecevic från Södertälje som är förskolelärare på Fsk Taket

Juryns motivering:
Kristines bidrag visar på den glädje, gemensamma upplevelser och ett aktivt och nyfiket utforskande tillsammans med eleverna kan beskriva vad vardagslycka för en lärare kan vara. Glada skratt och att livet blir roligare. Enkelt och betydelsefullt!

Pris:
Presentboken Du är betydelsefull

Stort GRATTIS och TACK till alla som ville vara med och bidra!

*****************************************************************************************************

 

Vinmakerskans kompass
Drömmar, förväntan och längtan. Gemenskap, kärlek och lust. Våra liv vävs samman. Ditt och mitt. Vi kanske aldrig har setts eller någonsin kommer att ses. Ändå kan det jag gjorde en kall vintermorgon, en varm sommarkväll eller en härlig höstdag komma att påverka dig i ditt liv. Vi påverkar alla varandra, indirekt eller direkt. Allt du gör ger klang i vårt universum. Allt du säger och tänker tar oss i en riktning. Du går aldrig ensam. Vi går tillsammans.

När jag säger betydelsefulla möten tänker de allra fl esta på familjen och de närmaste vännerna och det är också där vi hämtar det mesta av vår kraft och energi. Det är bra. Men våra liv styrs av så mycket mer än dem vi har närmast omkring oss. Alla stora livsbeslut jag tar styrs av en härligt levnadsglad fransk kvinna. Jag vet inte vad hon heter, men jag bodde en natt i hennes hus. Jag skulle inte känna igen henne om vi träffades, men hon bor för alltid i mitt hjärta. Den gamla kvinnan hade en vingård som vi passerade en solig dag i maj 1986. Några bussar utanför vingården, en inbjudande öppen dörr och glada skratt.

Vi kunde inte motstå frestelsen och stannade till. Som objudna framfusiga gäster mottogs vi med värme och bjöds med öppen famn in på både vin och kunskap om tillverkning, smak och doft. Vad spelade det för roll att vi inte tillhörde gruppen, vi var välkomna. Några timmar senare när vi var alltför runda under fötterna för att cykla vidare fick vi en inbjudan om att stanna över natten. Självklart. Efter flera veckor på cykel var det underbart att för en kväll få ett eget kök att laga mat i, en tvättmaskin att tvätta i och möjlighet att bara få vara på en och samma plats. I bakgrunden fanns kvinnan. Alla våra frågor om att få låna både det ena och det andra besvarades med glädje. Allt hennes var vårt. Generöst. Allt var möjligt. Så kändes det. Så var det givetvis inte, men känslan som vår värd förmedlade var att det bara stod möjligheter till buds.

Tidigt morgonen efter satte vi oss på våra cyklar och tackade för gästfriheten. Några pengar ville kvinnan inte ha för att vi hade lånat både säng, kök och tvättmaskin. Hon skakade bara på huvudet och skrattade glatt. I samma stund som vi skulle cykla iväg kom hon med hela famnen full av vinflaskor som hon tyckte vi skulle klämma ned i de sprängfyllda cykelväskorna. Några flaskor fick tack och lov plats och jag minns att jag sparade min flaska i flera år – bara för att mötet med kvinnan blev så betydelsefullt för mig. Min sista bild av kvinnan är ett varmt leende och kluckande härligt skratt. Det var när vi cyklade därifrån som jag bestämde mig. Så skall jag bli. När jag är 74 år då skall jag vara som den kvinnan. I den sekunden gjorde jag henne till min starkaste kompass i livet. Jag lever inte alltid upp till det, men var så säker – jag är i ständig träning.

Den okända vinmakerskan, hennes generositet och glädje har jag sedan dess använt mig av i alla livets stora frågor. Om jag väljer den eller den vägen i livet, kan jag då den dagen jag fyller 74 år bjuda på så mycket livsglädje, generositet och värme som vinmakerskan? Blir svaret nej, väljer jag att låta bli att gå den vägen. Blir svaret ja, ja då tar jag den väg som tar mig till målet. Det är såklart att jag inte alltid är bergsäker på svaret – kanske blir det ’kanske’, men faktum är att jag oftast vet svaret – bara jag ger mig själv tid att ställa frågan. Något facit, det har ingen av oss, vi kan bara göra så gott vi kan just där och då, med hjälp av det vi vet i den stunden som frågan är aktuell. Jag brukar vara snäll mot mig själv – var det du också.

Se till att du omger dig av människor som ger dig kraft och energi. Människor som kan slösa på positiva vibrationer. Människor som ser dig för den du är och som ger dig utrymme att leva och njuta. Att känna glädje. Det är du värd!

Catherina Ronsten
Grundare och kreativt ansvarig Betydelsefulla möten

——————————————————————————————————————————

 

I går träffade jag en intressant och engagerad kille, Johnny Falkhjerta, VD på Relationsbolaget www.relationsbolaget.se. Suverän affärsidé, stor vision och ett varmt vd-hjärta. Strax efter vårt möte fick jag följande fina brev:

”Under många år så har väldigt många möten ägt rum och det var inte förrän idag då jag träffade en otroligt inspirerande människa som dessutom drev ett eget bolag som fick mig att inse att utveckling aldrig slutar bara jag tar del av det. Jag vet ingenting om denna kvinna som person, dock kändes det som om vi hade känt och arbetat med varandra under många år.
 Passionen och drivet för det som skapas var oändligt!
 Efter en timmes möte så konstaterade vi båda att tiden var knapp och nytt måste bokas omgående. Det glädjer mig otroligt mycket att dagligen få träffa så fantastiska människor som har så mycket driv och passion för livet och dess utveckling.”

Det är såklart att jag blir lycklig över att jag inspirerade honom, men allra lyckligast blir jag över orden om att vi kan på verka varandra så mycket, till ny kunskap, en annan kunskap, ett annat sätt att se på världen. På utveckling och hur vi själva skapar vår värld. Det blir jag lycklig av!

Att samla på människor och människors möten handlar om att ta del av och sprida hur mycket vi alla har att lära oss av varandra.

Vi snackar VIP GREAT STOFF!

Ha kul!

Catherina Ronsten
grundare och kreativt ansvarig för 2act Betydelsefulla Möten

——————————————————————————————————————————

Våren är på G!!
…och du har alla möjligheter att fylla den med framgång, motivation och världens lyft!

——————————————————————————————————————————

Värdedrivet ledarskap för framtiden
Våren 2011 blev jag invald i den ideella föreningen Values Academys styrelse. För mig som har en bakgrund inom miljörörelsen, rättvisemärkt (idag Fairtrade), etikkonsult, journalistiken och inte minst Betydelsefulla Möten är det med glädje som jag engagerat mig och får ta del av de intressanta och engagerade goda exempel i Sverige och världen. Det rör sig rejält i ledningsgrupper och företag som funderar på hur de i grunden kan jobba med värdedrivet ledarskap. Spännande!I början av december var jag med på Values Academys förenings första externa event i Båstad och det var ett seminarium som gav mersmak. Över 40 företag deltog och det blev många inspirerande möten och samtal. Företag, stora som små talade alla om vikten av värdedrivet ledarskap och berättade generöst och intressant om hur de tänker och agerar.

Hur de medvetet och i handling planerar och sturkturerar sin verksamhet – inte efter att vara värdestyrt – utan att vara värdedrivet. Styrd eller drivet – man hör på ordet vilket som engagerar. Det kan tyckas vara en liten skillnad men den är stor i praktiken och för de företag och organistioner som väljer att leda värdedrivet. I USA har man (som ofta) kommit lite länge än vi. Den som jag oftast hör talas om är Richard Barret grundare av Valuescentre http://www.valuescentre.com/  Mycket intressant stoff och kunskap på den hemsidan!

Är du nyfiken på Värdedrivet ledarskap?
Den ideella föreningen Values Academy arrangerar ett seminarium den 24 februari i Stockholm. Intressanta praktiska och lärorika exempel, i en bra kombo med engagemang för framtiden! Ett liknande seminarium genomfördes av föreningen i Båstad i december med mycket intressant innehåll. Inbjudan och info om föreläsarna som bidrar den 24 februari hittar du här http://www.valuesacademy.se/

Engagemang och motivation!

Catherina Ronsten
2act Be the change
——————————————————————————————————————————
Söndagshälsning
”Jag vill inte sätta hela världen i brand, bara tända en liten eld i ditt hjärta.”
Källa: Okänd

Tack Anita Lilja Stenholm som hittade citatet! Passar utmärkt till 2act Betydelsefulla Möten.

——————————————————————————————————————————
Vinnare i din egen tävling

För många år sen kom jag via en artikel i en av våra stora tidningar i kontakt med en ung kvinna som 10 år tidigare hade varit svårt sjuk i anorexi. Den unga kvinnan på bilden speglade en varm, trygg, vacker kvinna och full av liv. Ögonen glittrade, hon var full av engagemang och motivation. Alla mina fördomar av den svåra sjukdomen fick hicka. Hur hade hon tagit sig från den stora sorg som anorexi bär på till den hon var idag?? Av bara bilden att döma hade hon tagit sig upp och ur det, i artikeln gav hon också några viktiga nycklar som svar på hur hon tagit sig ur sjukdomen och jag bara brann av att få veta mer – att få svar på hur jag kunde vara med och hjälpa till, hur?

Jag, en samhällsengagerad företagare, 20 år äldre, som bär på en stor sorg och oro inför att våra barn och unga inte mår bra i vårt välfärdsSverige. Jag ville springa, jag kände att jag bara måste få träffa kvinna som bar på några av de svar som jag så ivrigt hade sökt. Jag ville träffa den unga kvinnan och få möjlighet att ta del av hennes tankar och idéer om hur vi kan vända det som jag upplever som en negativ nedåtgående spiral. Hur kan vi få barn och unga att må bra? Alla har rätt till det, må bra, leva och göra gott!

Och jag anser att det är vi vuxna som bär på ansvaret. Agera.

Så en härlig vårdag möttes vi. Lycka! Den unga kvinnan framför mig, Emma Pihl, skrev en fantastisk bok som svar på min fråga – men hon kompletterade strängt min oro med att genast påpeka att det inte gick att skriva en bok för bara unga när föräldrarna mådde också mådde dåligt.

Vinnare i din egen tävling
Det blev en inspirerande bok som ger mersmak. En bok som kan läsas av alla. Egen träning och reflektion. Motivation och att sätta upp mål och delmål, att tagga ned och ge upp, att ta sig en rejäl funderare på vad vi vill och varför. Inspiration!

Efter att jag i morse skrev det här blogginlägget tar jag med en oändlig sorg i hjärtat del av Aftonbladets artikelserie om hur unga flickor mår i vårt samhälle http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14329498.ab

Vi måste göra något!!!!!!!

Här kan du bläddra i Vinnare i din egen tävling
http://issuu.com/betydelsefulla/docs/vinnare_attlasa

Emma Pihl En av Sveriges bästa inspiratörer

Läs mer om Emma här http://inspirera.nu/

——————————————————————————————————————————
Betydelsefulla möten i vården – forskning
Stolt, ödmjuk och nästintill ordlös (ååå det skall mycket till – det vet ni som känner mig;-)). Har tillbringat eftermiddagen på Mälardalens högskola och fått en ypperlig första dragning av Christine Gustafsson, Lena-Karin Gustafsson och @Ingrid Snellman, tre forskare som tagit sig an att med hjälp av tre olika forskningsmetoder analysera, summera och dra slutsatser från insamlade betydelsefulla m…öten i vården-berättelser. ÅÅÅåååå spännande… dessutom lärorikt och konkret! Vilka bra verktyg för att skapa fler betydelsefulla möten i vården! Mer info kommer under året – bland annat kommer tre vetenskapliga artiklar att publiceras på forskningen ’over sea’. Åååååå vi kommer såklart så snart det blir lite mer klart att hjälpa till att sprida kunskapen till bla. vårdpersonal och beslutsfattare! …”De é gött å levaaa” som det brukar heta på västkusten;-)))

Allt gott!

Glada hälsningar

Catherina Ronsten

 

 

Be you!! Du är en extraordinär, fantastisk person!
Tänk vilka fantastiska insikter och vilken kunskap som finns inom några sekunders ’klick’tryck i vår ljuva värld. Här ger vi dig möjlighet att kika på en suverän upppeppande förläsning på 15 min med Caroline Casey som berättar om hur det är att leva som blind …utan att veta om det! Hur? Beundran och förundran över allas vår styrka, kraft och mod!

Du kan – du med!
http://www.ted.com/talks/caroline_casey_looking_past_limits.html

——————————————————————————————————————————

Vänner
”I Värmland är vi för fattige för te hôlle oss med egne psykiater, vi har vänner i stället.”
Fint ordspråk som vännen Lotta Lennartsdotter serverade på sin FB sida idag!

——————————————————————————————————————————

Great movie!
”Everybody wants to live a live of mening…” 5 min om vad kärlek kan göra med människor… om vad som är viktigt… om att meningen med livet är att GE! Vackert och tillitsfullt – framtiden är vad vi gör den till.
http://www.youtube.com/watch?v=BRtc-k6dhgs

 ——————————————————————————————————————————

Engagerade människor styr vår riktning – åt vilket håll är du på väg?
Jag lyssnar på Partiledardebatten i TV2 i direktsändning medan jag ivrigt jobbar med Betydelsefulla Möten. Hjärtat på tangentbordet, och ena örat stort som ett hus – spännande att lyssna på vad de olika partierna vill. Så innerligt glad att vi har engagerade politiker som vill och kan lägga tid på att skapa det samhälle som de tror på! För vad vore ett samhälle utan engagerade människor? Landets beslutsfattare och engagerade har Betydelsefulla Möten hyllat i en bok där man kan läsa om vad det är som får vanliga människor att ta steget in i politiken.

 

 

Spännande läsning utlovas! Här kan du bläddra och läsa!
http://issuu.com/betydelsefulla/docs/bm_pol_berattar

 

Engagerade människor styr vår riktning, din och min vardag – åt vilket håll är du på väg? Sitter du i framsätet eller baksätet? På åskådarläktaren eller är du med ute på planen? Teamspelare eller…

I min stad har vi de senaste veckorna fått ta emot besked om att engagerade unga hotas och misshandlas för att de engagerat sig politiskt. Alternativet – att ingen eller väldigt få engagerar sig för något de tror på leder mot diktatur. Är det okej? Är det det vi vill ha? Om diktatur inte är ett alternativ (vilket jag inte kan se att det är) krävs aktiv handling och engagemang.

Engagerat!

Catherina Ronsten
Grundare och kreativt ansvarig för Betydelsefulla Möten

——————————————————————————————————————————

6 januari 2012
Det kom på min lott att vara medmänniska – den gången

Vi möttes på Västerbron. Han, en äldre pensionerad herre och jag en stressad medmänniska. Av hans gång att döma var han riktigt illa däran. Han höll den högra handen krampaktigt över bröstet och gick nästan dubbelvikt fram.

Min första tanke var att han drabbats av en hjärtattack och jag stannande upp och frågade honom hur han mådde. Han var välklädd, med en dyrbar överrock. Vi satte oss ned på närmaste busshållplats. Den var tom på människor och vi blev sittande där. Ett helt liv passerade snabbt i revy. Med en svag doft av gammal whisky berättade mannen om de vuxna barnen och om kvinnan i hans liv. Han hade levt ensam i många år, bara haft ögon för barnen sedan hustrun dog för tio år sedan. Men för ett år sedan mötte han en ny vän, en kvinna att älska och att njuta av vardagen med.

Till hans stora sorg accepterades den nyfunna kärleken varken av hans barn eller den nya kvinnans barn. Storhelgerna som just passerat hade tärt hårt på mannens hjärta och familjehögtiden höll nu på att sluta i en enda katastrof. Mannen hade på fullt allvar givit sig ut sent på kvällen för att han inte orkade längre och planerade att göra slut på lidandet. Den nya kvinnan satt hemma i deras gemensamma lägenhet alldeles utom sig, kvällen hade gått åt till att diskutera om de skulle bryta sin relation – för att barnen krävde det.

Det var egentligen inget fysiologiskt fel på han hjärta, utan det höll bara på att brista av kärlekssorg och av att hans vuxna barn inte kunde acceptera den nya verklighet som han ville leva i.

Att hoppa från Västerbron var den enda lösning som mannen såg för att göra slut på eländet, som han uttryckte det. Medan vi satt passerade den ena bussen efter den andra. Han höll krampaktigt tag i min hand och rösten stakade sig medan han berättade om hur tomt livet blivit efter att den älskade hustrun gått bort.

Och för bara ett år sedan såg han äntligen ljuset. Han mötte någon att skratta tillsammans med, en kvinna att krama och vara nära, en kvinna att älska. Inte på samma sätt som hustrun, inte på samma sätt som han älskat barnens mor. Men ända, en kvinna att få älska och dela vardagen med. Att gå på middagsbjudningar och leka med barnbarnen tillsammans med.

Men den nya kvinnans barn och den självmordsbenägne mannens barn hade under storhelgerna som passerat med råge satt stopp för glädjen och gemenskapen mellan de gamla tu.

Han hoppade inte från Västerbron den kvällen, utan han tog bussen hem. Men hur det gick sedan vet jag inte. Trots att det nu gått över 10 år sedan vi möttes där på Västerbron en sen kväll i  januari minns jag det som i går. Jag hoppas att han nu många gånger om får uppleva glädjen och ruset av att vara kär. Riktigt ordentligt så att de vuxna barnen inte kan styra den gamle mannens liv igen. Barnen måste släppa sina föräldrar och föräldrarna måste släppa sina barn. Jag är glad att jag tog mig tid att sitta ned och bara lyssna den där kvällen, trots att jag egentligen var stressad och på väg åt ett helt annat håll.

Tid att leva har vi, men har vi tid att vara medmänniskor?

 

 

 

 

 

Catherina Ronsten
Grundare och kreativt ansvarig för Betydelsefulla möten

——————————————————————————————————————————

Gott Nytt År!
2012 blir vad du gör det till;-)
Vilka är dina mål och vad vill du ha uppnått vid den här tiden nästa år?

Tänk vilka fantastiska insikter och vilken kunskap som finns inom några sekunders ’klick’tryck i vår ljuva värld. Precis kikat en suverän upppeppande förläsning på 15 min med Caroline Casey berättar om hur det är att leva som blind …utan att veta om det! Hur? Beundran och förundran över allas vår styrka, kraft och mod! Du kan – du med! http://www.ted.com/talks/caroline_casey_looking_past_limits.html

 

Vinmakerskans kompass

Drömmar, förväntan och längtan. Gemenskap, kärlek och lust. Våra liv vävs samman. Ditt och mitt. Vi kanske aldrig har setts eller någonsin kommer att ses. Ändå kan det jag gjorde en kall vintermorgon, en varm sommarkväll eller en härlig höstdag komma att påverka dig i ditt liv. Vi påverkar alla varandra, indirekt eller direkt. Allt du gör ger klang i vårt universum. Allt du säger och tänker tar oss i en riktning. Du går aldrig ensam. Vi går tillsammans.

 

När jag säger betydelsefulla möten tänker de allra fl esta på familjen och de närmaste vännerna och det är också där vi hämtar det mesta av vår kraft och energi. Det är bra. Men våra liv styrs av så mycket mer än dem vi har närmast omkring oss. Alla stora livsbeslut jag tar styrs av en härligt levnadsglad fransk kvinna. Jag vet inte vad hon heter, men jag bodde en natt i hennes hus. Jag skulle inte känna igen henne om vi träffades, men hon bor för alltid i mitt hjärta. Den gamla kvinnan hade en vingård som vi passerade en solig dag i maj 1986. Några bussar utanför vingården, en inbjudande

öppen dörr och glada skratt.

 

Vi kunde inte motstå frestelsen och stannade till. Som objudna framfusiga gäster mottogs vi med värme och bjöds med öppen famn in på både vin och kunskap om tillverkning, smak och doft. Vad spelade det för roll att vi inte tillhörde gruppen, vi var välkomna. Några timmar senare när vi var alltför runda under fötterna för att cykla vidare fick vi en inbjudan om att stanna över natten. Självklart. Efter flera veckor på cykel var det underbart att för en kväll få ett eget kök att laga mat i, en tvättmaskin att tvätta i och möjlighet att bara få vara på en och samma plats. I bakgrunden fanns kvinnan. Alla våra frågor om att få låna både det ena och det andra besvarades med glädje. Allt hennes var vårt. Generöst. Allt var möjligt. Så kändes det. Så var det givetvis inte, men känslan som vår värd förmedlade var att det bara stod möjligheter till buds.

 

Tidigt morgonen efter satte vi oss på våra cyklar och tackade för gästfriheten. Några pengar ville kvinnan inte ha för att vi hade lånat både säng, kök och tvättmaskin. Hon skakade bara på huvudet och skrattade glatt. I samma stund som vi skulle cykla iväg kom hon med hela famnen full av vinflaskor som hon tyckte vi skulle klämma ned i de sprängfyllda cykelväskorna. Några flaskor fick tack och lov plats och jag minns att jag sparade min flaska i flera år – bara för att mötet med kvinnan blev så betydelsefullt för mig. Min sista bild av kvinnan är ett varmt leende och kluckande härligt skratt. Det var när vi cyklade därifrån som jag bestämde mig. Så skall jag bli. När jag är 74 år då skall jag vara som den kvinnan. I den sekunden gjorde jag henne till min starkaste kompass i livet. Jag lever inte alltid upp till det, men var så säker – jag är i ständig träning.

 

Den okända vinmakerskan, hennes generositet och glädje har jag sedan dess använt mig av i alla livets stora frågor. Om jag väljer den eller den vägen i livet, kan jag då den dagen jag fyller 74 år bjuda på så mycket livsglädje, generositet och värme som vinmakerskan? Blir svaret nej, väljer jag att låta bli att gå den vägen. Blir svaret ja, ja då tar jag den väg som tar mig till målet. Det är såklart att jag inte alltid är bergsäker på svaret – kanske blir det ’kanske’, men faktum är att jag oftast vet svaret – bara jag ger mig själv tid att ställa frågan. Något facit, det har ingen av oss, vi kan bara göra så gott vi kan just där och då, med hjälp av det vi vet i den stunden som frågan är aktuell. Jag brukar vara snäll mot mig själv – var det du också.

 

Se till att du omger dig av människor som ger dig kraft och energi. Människor som kan slösa på positiva vibrationer. Människor som ser dig för den du är och som ger dig utrymme att leva och njuta. Att känna glädje. Det är du värd!

 

Catherina Ronsten

Grundare och kreativt ansvarig Betydelsefulla möten

 Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →