Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Skratt kan läka - 2act
Google Translate
Skriv ut

Skratt kan läka

Postat den 18 februari, 2011 Vård Inga kommentarer

Jag måste få berätta om en man som fick mig att smälta en sommar när jag vikarierade som kommunsköterska. Han heter Elis, är nästan blind och är en pojke på 94 år. En underbar människa med fåror och rynkor i ansiktet som livet ristat dit.

Sorger, bekymmer och glädjeämnen hade format denne man till den han var idag.

När jag träffade honom bodde han kvar i sitt hem, han var änkeman sedan många år och med ett långt och hårt liv som fiskare bakom sig. En fantastiskt ödmjuk och humoristisk man med glimten i ögat.

I mitt arbete ingick att åka hem till dem som behövde hjälp med medicin, sprutor eller omläggningar i hemmet. Elis hade problem med en tå som inte ville läka och min uppgift var att lägga om den onda tån och försöka få bort smärtan. Under veckorna som jag var där pratade och skrattade vi mycket, men vi pratade även om allvarliga saker. Och en vacker dag var tån bra och jag sa till Elis att jag nog inte behövde komma mer till honom, nu räckte det med hemtjänsten, som kom morgon och kväll med mat. Då tittade Elis illmarigt på mig och sa: ”Då får jag la´ upp å gå i natt och sparka i spisen så hårt jag kan, så tåa går sönder igen!”

Och så sa han att det var inte bara en bra omläggning av hans tå som gjort att den läkt, utan han var övertygad om att mitt sällskap och alla goda skratt gjort att läkningen fungerat så bra. Gissa om det värmde och om jag kramade honom extra länge.
Britt Maria, 50 år, undersköterska/massör, Varberg

Lyssna till Skratt kan läka


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →