När det gäller betydelsefulla lärare så är det speciellt två stycken som har påverkat och satt sina spår hos mig. Den första var min klassföreståndare på högstadiet, Gunilla Bengtsson. Gunilla var känd för att ha ett öknamn, nämligen ”katten”, samt att hon avskydde detsamma. Det hade vi elever fått reda på och första dagen så var det givetvis några som satt och ”jamade” längst bak. Gunilla bara tittade på dem och sa lugnt ”Jag hör att ni har hört om mitt öknamn”. Sen berättade hon hur hon hade fått det.

Det var så enkelt att hon hade haft ett par kattglasögon för några år sedan. När Gunilla hade berättat klart spände hon blicken i dem som hade jamat och sa ”Nu har vi haft roligt åt detta så nu slipper jag höra något mer om det, eller hur?” Killarna längst bak stammade fram ett ja, och så blev det också. Efter det var det ingen som jamade mer i vår klass.

Gunilla var enastående på många sätt, men just hennes förmåga att skapa ordning och reda i klassen utan att på något vis vara överdrivet sträng och hård var imponerande. Vi hade vissa så kallade busar som var ganska jobbiga för andra lärare, men som satt som ljus på Gunillas lektioner. De till och med gjorde läxorna och läste på till proven i hennes ämnen.

Om det var någon som gjort något man inte skulle, sa hon oftast

”En gång är ingen gång, men låt mig slippa höra det igen.”

Och det vill jag lova att det var något man ville undvika. Gunilla hade en otrolig karisma på något sätt, hon behövde sällan höja rösten för att få tyst och ordning i klassen, det räckte med en blick från henne så var man som ett ljus.

Den andra läraren som jag vill nämna är en helt fantastisk lärare jag hade på Komvux när jag läste in min gymnasiekompetens, Bengt Lindgren. Honom hade vi i svenska, ett ämne som jag hade ganska jobbigt med under grundskolan.

Jag glömmer aldrig den första lektionen när han sa att vi inte skulle få några skolböcker utan vi skall jobba med språket på ett helt annat sätt. Jag minns att vi tittade på varandra och undrade vad detta var för en ”flummig” lärare?

Bengt fick oss att jobba oerhört mycket med det svenska språket. Vi läste böcker som vi skulle skriva en resumé om och redovisa för resten av klassen och skrev uppsatser om både det ena och det andra. I klassen fanns elever som i princip aldrig hade läst en bok förut och som tidigare knappt vågat skriva något offentligt eller skulle kunna tänka sig att hålla ett föredrag inför andra. Men med Bengts hjälp dröjde det inte länge förrän alla var delaktiga i allting. Han gjorde så att allt verkade enkelt och självklart samt fick alla att känna sig trygga.

Från grundskolan minns jag med fasa alla röda markeringar som fanns i de uppsatser och liknande som man lämnade in, men hos Bengt fanns inget av det. Han påtalade istället att det ”Det räckte med en blick från henne så var man som ett ljus” viktiga var att skriva vad man tänkte och inte fundera så mycket på stavning och ordningsföljd. Det viktiga var att våga skriva. Sedan var det givetvis så att ju mer man skrev ju säkrare blev man. Detta präntade han in i oss gång på gång och efter en tid så släppte hämningarna hos alla.

Efter en uppsats eller något annat som man skrivit kom alltid Bengt och påtalade något som man kunde tänka på, men aldrig ett rött streck utan Bengts bedömning gällde alltid vad man skrivit, inte hur.

Efter åren i Bengts klass gick jag ut med högsta betyg i svenska. Det hade jag inte trott var möjligt innan, utan det var helt klart Bengts förtjänst.
Christer Adelsbo 49 år, kommunalråd/ kommunstyrelsens ordförande, Bromölla

Lyssna till Det viktiga är att våga skriva

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *