Google Translate
Skriv ut

Jag fick chans att bearbeta sorgen

Postat den 4 februari, 2011 Möten,Skola Inga kommentarer

Elisabeth-landgren
Lärare gör ett oerhört intryck på sina elever, både bra och dåliga. Jag tror att de barn som hamnat snett av en eller annan anledning, många gånger kan bli hjälpta av att bli sedda av lärarna. Ja, jag tror att det ibland kan vara så enkelt.

Själv är jag född som fyran i en syskonskara av fem, rent psykologiskt har ju även det en betydelse. Att jag inte blev sedd som barn har ju sina randiga och rutiga orsaker. Jag var en flicka med tre äldre bröder. I dag ser jag att jag har haft enorm nytta av det, men som barn led jag av det. Då var det mest mormor som hade tid med mig, men tyvärr dog hon när jag var omkring fem.

När jag gick på högstadiet, blev jag som så många andra så in i nordens trött på skolan. Jag skolkade, rökte och drev runt. Jag som hade haft ganska bra betyg fick snabbt se mina betyg rasa drastiskt. Min lärare i några huvudämnen och jag kom inte alls överens.

En dag föreslog kuratorn på skolan att jag skulle byta till allmän tyska och engelska. Det skulle visa sig att i det bytet låg min räddning. För om jag inte hade bytt klass så hade jag inte fått träffa Ann-Catrin som blev min nya klasslärare. Ann-Catrin såg mig och förstod att det inte stod rätt till. Vid den tidpunkten hade jag hade gett upp livet och ställde som så många andra tonårsflickor frågan om vad som var meningen med livet. Jag försökte till och med att begå självmord ett flertal gånger.

Jag har ofta funderat på vad som skulle ha hänt om inte Ann-Catrin hade sett vad som höll på att ske med mig.

Ann-Catrin såg till att jag fick gå på BUP och där hade jag turen att träffa en underbar psykolog. Han hjälpte mig mycket genom att jag fick bearbeta mina drömmar, låta mig rita teckningar med mera. Psykologen kom fram till att jag hade ett försenat sorgearbete på grund av min mormors död. När jag väl fick bearbeta sorgen efter henne gick det också mycket bättre i skolan, mycket tack vare min härliga lärare. Ann-Catrin fick mig att börja tro på vuxna igen.

Jag har ofta funderat på vad som skulle ha hänt om inte hon hade sett vad som höll på att ske med mig. Jag är säker på att hon sett fler barn så som hon såg mig, och även lyckats få dem på ”rätt köl” igen.
Elisabeth Landgren, försäljare/marknadsförare/fritidspolitiker

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →