Google Translate
Skriv ut

Han öppnade mina ögon

Postat den 29 december, 2010 Du ar betydelsefull Inga kommentarer

Jag vet inte, men kanske hade jag väntat mig att få några krassa, formella svar utan känslor. På håll såg han ju ut som en strikt och lågmäld tjänstemannatyp, som i början på 1990-talet hunnit bli en gammal man. Han hette Rudolf Meidner och var mest känd som mannen bakom en av de mest radikala reformerna i svensk politik: löntagarfonderna. Det var väl ungefär det jag hade tänkt prata med honom om. Men så fort jag mötte hans blick och yttrade några inledande ord om den då rådande massarbetslösheten började en berättelse som fick rummet vi vistades i att öppna sig likt ett historiskt bråddjup.

Genom att utgå från sina personliga erfarenheter berättade Rudolf hela 1900-talets historia för mig. Just där och just då. Han var född 1914. Han var en tysk jude, som inte var intresserad av att vara jude, utan socialist.

Han flydde till Sverige när nazisterna tog makten och i Sverige blev han mer svensk än svenskarna själva. Han gifte sig med en kvinna från arbetarklassen och blev genom sitt arbete för Socialdemokraterna och löntagarfonderna en av landets mest betydelsefulla personligheter.

Rudolf Meidners erfarenheter och hans sätt att tala gjorde ett mycket djupt intryck på mig. Efteråt var jag alldeles förstummad och insåg att jag måste ringa upp honom och fråga om jag inte fick skriva en bok om honom. Han tackade ja och under åren som följde träffades vi ett antal gånger.

Varje gång lärde han mig mycket nytt som jag inte haft en aning om tidigare. Han visade mig privata fotografier som fick mig att häpna.

Som till exempel den där bilden från 1930-talet, på en hakkorsflagga som hängde från hans mammas balkong. Rudolf förklarade att hans judiska mamma hade en kvinna inneboende, en god vän, som var ordförande i en nazistisk organisation. Han berättade också att hans mamma hade den uppfattningen att hon inte berördes av de antijudiska stämningarna i Nazityskland. I hennes ögon var problemet de invandrade judarna för Östeuropa.

Jag såg på Rudolf Meidner med djup fascination. Där stod en man som hade genomlevt alla ideologier. Han öppnade mina ögon och fick mig att bli mindre benägen att demonisera människor, vars åsikter och handlingar jag inte gillade.

Jag kunde fortfarande känna avsky för deras värderingar, men kunde samtidigt börja förstå vilka processer som låg bakom att de hade blivit som de var. Jag är mycket tacksam att jag fick chans att träffa Rudolf Meidner. Han var fullkomligt illusionslös, men samtidigt en varm och nästan lekfull personlighet som jag aldrig kommer att glömma.
GÖRAN GREIDER  51 ÅR  FÖRFATTARE  STOCKHOLM

Den här berättelsen är publicerad i boken Presentboken Du är betydelsefull där du hittar en rad inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →