Google Translate
Skriv ut

Mamma… när är du ledig nästa gång?

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

Klockan var halv sex på morgonen. Kläderna låg färdiga i tre högar, dagisväskorna var packade och klara. Barnen väcktes.  

William vaknade lätt, han var van vid morgonrutinerna. Men Rickard behövde hjälp. För honom var varje morgon ett töcken.  Samuel, skulle snart fylla fyra. Honom klädde jag på medan han ännu sov. Under tiden gick min man Carl ut för att skrapa rutorna och skotta garageuppfarten.

Det blev alltid rörigt i den lilla hallen när det var dags att få på ytterkläderna. Den här morgonen var jag irriterad på minsta lilla. Min ton var vresig:

”Stå still! Skynda nu! Dagis väntar! Jag måste komma i tid!”

Samuel tittade ned på sina skor och viskande:

”Mamma…”

”Ja!”

”Mamma… när är du ledig nästa gång? ”

”På torsdag.”

Nu hade Samuel gråten i halsen.

”Är det långt kvar till torsdag? Jag vill inte detta mera.”

Fyra år gammal, hade han lyckats hitta min ömma punkt och påtalade en sanning jag länge försökt förtränga.

Nästa morgon kunde jag knappt gå ur sängen. Jag kände min puls slå 150 pulsslag i minuten – i vila! Carl fick ensam ta barnen till dagiset. Jag tog en taxi till vårdcentralen för jag kunde inte köra själv. Läkaren sjukskrev mig för akuta stressymtom och utbrändhet. Efter det kom samtalsterapi att stå på mitt schema under lång tid. Under terapin fick jag lära mig att lyssna på min inre röst. Det gjorde jag och den skrek: Var hemma! Ta hand om barnen!

Det har gett mig en ökad självkänsla av att faktiskt få göra skillnad.

Jag valde att lyssna på mig själv och efter det visste jag vad jag ville. Men när jag började titta närmare på möjligheten att vara hemma med barnen märkte jag att det inte var ett val jag kunde göra. Samhället och dess system förutsatte i princip att båda föräldrarna arbetade heltid. På en lön skulle min familj hamna långt under existensminimum.

Dessutom var det en ideologiskt mycket laddad fråga. I sorlet av alla nymodigheter som feminism, genusperspektiv, jämlikhet karriär hörde jag: ”Tänk på pensionen. Du tappar dina yrkeskunskaper. Du slänger bort din högskoleutbildning. Du ligger samhället till last.”

Men jag fortsatte att lyssna på vad hjärtat sa mig. Jag hade aldrig tidigare varit intresserad av politik men förstod nu att jag med politiska medel måste jobba för att få tillstånd förändringar. Det var inte så svårt eftersom flera tänkte som jag. Jag blev en frontfigur i Föräldraupproret som pågick över hela landet och det vi gjorde gav slutligen ett resultat.

Nu har vårdnadsbidraget öppnat upp möjligheten för föräldrar att vara hemma lite längre än föräldrapengen varar. Jag är så glad för att min fyraårige Samuel sa ifrån den där gången i hallen. Det var där jag blev en engagerad politiker som kommer att fortsätta kämpa för att alla föräldrar ska kunna vara hemma lite längre med sina barn. För varje familj är unik och föräldrarna måste få möjlighet att få välja livsstil.

För egen del har allt det här gett mig en insikt om att det går att förändra och påverka i frågor som är viktiga för mig. Det har gett mig en ökad självkänsla av att faktiskt få göra skillnad. Att går att använda mig av min personliga erfarenhet i mitt politiska arbete.
Gunilla Gomér (KD) 2:e vice ordf kommunfullmäktige, Leg sjuksköterska, Alingsås


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →