Google Translate
Skriv ut

Nu tas mina erfarenheter på allvar

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

Fritidsgårdar stängdes, fältassistenterna fick gå och kvarterspoliser togs bort. Trots att man inom socialdemokratin hävdade att man ville värna de utsatta i samhället. Jag såg det hända mitt framför mina ögon.

Jag hade jobbat många år som skolsköterska på två skolor där majoriteten av eleverna hade utländsk bakgrund. Många var flyktingar och jag fick nära kontakt med barn som hade det svårt. Jag fick höra att föräldrar hade blivit sjukpensionärer, inte för att de var funktionsnedsatta, utan snarare för att de varit sjukskrivna för länge för att bli delaktiga i samhället. De hade aldrig fått en ärlig chans.

Mitt engagemang har vuxit med åren. Jag pratade ofta och mycket om att någonting måste göras. Jag sa väl också någon gång, mest på skoj, att man borde bli politiker. Men en dag stod det klart att en arbetskamrat, Malin, hade tagit mig på orden.

Numera känner jag att jag blir lyssnad på och att min erfarenhet tas på allvar. Jag kan påtala vad jag anser behöver förändras och se till att någonting verkligen händer.

Eftersom Folkpartiet har en öppen nominering så kan i princip vem som helst bli nominerad av vem som helst. Malin ville nominera mig till Folkpartiet i Örebro. Hon frågade mig först om jag var intresserad. Något överrumplad svarade jag att det nog skulle vara kul. Så hon nominerade mig och sen blev jag ganska omgående inbjuden till en träff för nya medlemmar, där varje nominerad blev intervjuad var för sig.

Det var inte så dramatiskt och jag hamnade på plats 46 på partilistan. Redan vid första valet hade jag dock avancerat till plats 15. Det visade sig att mitt engagemang utanför politiken hade större betydelse än jag först insett. I samband med valet mötte jag en somalisk kvinna som frågade hur hon skulle bära sig åt med personvalet för hon ville rösta på mig. Hon visste vem jag var och vad jag stod för!

Jag är glad för att Malin tog initiativet att nominera mig. Att jag tog steget in i politiken har gjort att jag fått mer inblick och att jag har kunnat lyfta fram mina åsikter om all den utsatthet jag bevittnat. Tidigare var jag mest frustrerad över att inte kunna påverka. Numera känner jag att jag blir lyssnad på och att min erfarenhet tas på allvar. Jag kan påtala vad jag anser behöver förändras och se till att någonting verkligen händer.

Inte oväntat sitter jag i Skolnämnd Nordost och i Vuxen- och arbetsmarknadsnämnden och har bland annat varit med om att driva fram att allvarlig mobbning alltid rapporteras, och att alla niondeklassare och förstaårsgymnasister som söker feriejobb också ska få det.
Gunilla Werme Olsson (fp) Vice ordförande för folkpartiet i Örebro och skolsköterska på Rudbecksskolan

 

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →