Min mellanstadielärarinna i historia och svenska, Ulla Öberg, älskade teatern och på lektionerna drog hon ofta paralleller till teatern när hon undervisade. Jag gillade att spexa och om jag hade fått bestämma hade vi haft roliga timmen hela veckan. En gång hade vi en tävling där klassen fick rösta fram vem som varit bäst på att underhålla och jag vann.

Första pris var en biljett till Hamlet på Stadsteatern med Jarl Kulle i huvudrollen. En kväll gick jag dit tillsammans med min fröken. Jag var 12 år och det var mitt första besök på en vuxenföreställning.

Jag minns att det var en fantastisk föreställning och att jag var alldeles uppfylld av den och det jag hade fått vara med om. Jag förundrades över att skådespelarna vågade stå där på scenen och framträda inför en så stor publik. Att de bara vågade!

Några år senare var det dags för mig att stå där på scenen på Stadsteatern. Min första föreställning på Stadsteatern var ”Brott och Straff” av Dostojevskij och i publiken på premiärkvällen satt min gamla lärarinna Ulla i salongen. Det blev ett kärt återseende efter föreställningen och jag fick en fin bok av henne där hon skrivit några rader. Den boken har jag fortfarande kvar och kikar i ibland.

Gunnel Fred 46 år, skådespelerska, Stockholm

Den här berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *