Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Lärarens ord väckte mig - 2act
Google Translate
Skriv ut

Lärarens ord väckte mig

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

En lektion i gymnasiet på Helenelundsskolan i Malmö har gjort starkare intryck på mig än något annat jag minns från min skoltid. Min lärare i musikhistoria, Andrzej Faber från Polen, verkade alltid i det närmaste besatt av sitt ämne. Därför förvånade det oss alla när han en dag inledde sin lektion med följande ord:

”Idag ska vi inte prata om musikhistoria, utan något mycket viktigare: nämligen politik”.

Om ni inte klarar av att välja ett parti och gå och rösta så kan jag försäkra er om att andra kommer att välja åt er – och det är inte säkert ni kommer att gilla deras val.

Därefter övergick han till att skicka runt bilder från nazistiska koncentrationsläger i Polen. På en bild kunde vi se ett rum så fullt av skor att väggarna knappt syntes. På en annan bild såg vi ett rum så fullt av hårlockar att man kunde vada i dem upp till midjan. På ytterligare en bild fanns en jättelåda fylld av guldtänder som mer liknade en fantastisk skattkista. Vi fick även se bilder av lampskärmar tillverkade av människohud.

När alla hade sett bilderna, sa han:
”Det ni just sett hände för mer än 40 år sedan i ett annat land. Men det skulle lika bra kunna hända här i vår egen tid. Och om ni inte engagerar er politiskt för det ni tror på och försvarar demokratin så har ni ingen rätt att klaga om den avskaffas. Om ni inte klarar av att välja ett parti och gå och rösta så kan jag försäkra er om att andra kommer att välja åt er – och det är inte säkert ni kommer att gilla deras val. Därför uppmanar jag er att välja parti själva. Om ni inte gillar något av partierna – välj det ni ligger närmast eller starta ett nytt parti! Bara ni inte förhåller er passiva och låter andra välja åt er”.

När de orden uttalades var jag 17 år och hade inte rösträtt, men efter påföljande val engagerade jag mig politiskt och valde Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund. Det var många saker som gjorde att jag tog detta steg, men en viktig bidragande orsak var min lärares ord: ”Om du inte väljer, så gör någon annan det åt dig och då har du ingen rätt att klaga över hur det blev”.
Hillevi Larsson, riksdagsledamot Malmö
Lyssna till Lärarens ord väckte mig

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt Riksdagen


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →