Som barn tillbringade jag mycket tid med mormor och morfar. Det bästa med att vara hos dem var att de hade så mycket tid! Tid att svara på ett barns alla ’varför’-frågor och tid att berätta om hur det var förr.

De fick mig att förstå att man kan förändra samhället till det bättre, men också att det inte var länge sedan arbetarnas vardag var en kamp på liv och död.

Jag tror att det var de här berättelserna som lade grunden till mitt politiska engagemang. När mormor berättade om sin mors liv som statarbarn, om hunger, kyla och barnarbete, rös jag och gladdes åt att jag hade det så mycket bättre. När morfar berättade om krigstiden, om tyskvänliga befälhavare och rädslan för vad som kunde hända om man öppet engagerade sig i vänstern, blev jag förbannad.

Hos mormor och morfar var ingen fråga för liten eller för stor för att diskutera. De fick mig att förstå att man kan förändra samhället till det bättre, men också att det inte var länge sedan arbetarnas vardag var en kamp på liv och död. Ingenting kan tas för givet, om det inte finns människor som engagerar sig och ständigt kämpar för att göra samhället mer jämställt och solidariskt kommer orättvisorna att öka.

I min familj har det alltid funnits ett stort intresse för politik, både dagspolitiska frågor och ideologi har varit samtalsämnen kring köksbordet, men jag är den första som engagerat mig partipolitiskt. Jag är stolt och glad över att ha med mig min familjs erfarenheter i mitt politiska arbete. Förresten, än idag betyder besöken hos mormor och morfar mycket! De har kritiska synpunkter på pensionärsskatt och RUT-avdrag och följer Borås-politiken i lokala media minst lika noga som jag.

Men viktigast av allt – de är mina främsta supportrar, som alltid stöttar och tror på mig. Med sina berättelser från förr fick de mig att engagera mig Deras uppmuntran får mig att tro att jag kan vara med och skapa en bättre framtid.
Ida Legnemark, Vänsterpartiet
Kommunalpolitiker i Borås

http://ida.vansterboras.se

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt IL

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *