NÄR JAG VARi 10-12-årsåldern hade jag flera kompisar med föräldrar som var egna företagare. Jag blev fascinerad av dem, av vad de gjorde och av hur mycket de åstadkom på egen hand. De skapade en speciell längtan hos mig efter att själv kunna bli som dem.

Särskilt minns jag Lennarts pappa Håkan Hjelmqvist. Han hade ett litet företag som sysslade med konstsmide. Tillsammans med Lennart var jag på hans pappas verkstad lika mycket som jag var hemma. Håkan hade en källare där jag och Lennart fick hålla till och där gjorde vi massor av experiment.

Med tiden kom Håkan att bli mycket mer än en snäll pappa till en kompis. Han visste en del om de stora företagen i regionen och berättade för mig om hur deras grundare en gång i tiden hade börjat med ingenting, men genom envishet och hårt arbete hade förverkligat sina drömmar och fått sin verksamhet att växa. Egentligen var det inte så mycket Håkan sa, men det han sa och det gedigna intresse han utstrålade fastnade i mitt minne.

Långt senare, när jag själv stod i begrepp att starta ett företag från grunden, fanns Håkan där igen. Han följde med mig och diskuterade finansiering. Och det var samma sak då. Han sa inte mycket, gjorde inte mycket, men var på något sätt hela tiden med och tillförde små, små goda råd som jag tog tillvara på.

Idag är jag själv mentor åt företagare som befinner sig i begynnelsen. Och även om jag inte alltid pushar dem så mycket alla gånger, så vet jag att även det lilla jag säger kan bli nog så betydelsefullt för en nybliven företagare som själv ska förverkliga sin dröm.

Ingvar Carlberg, företagare, Unnaryd

www.formteknik.se

Läs mer om företaget här

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *