Google Translate
Skriv ut

Du har alltid varit min förebild

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

NÄR JAG KOM till Sverige 1987 var jag utbildad jurist, men det hjälpte inte i mitt nya hemland. Här fick jag först lov att arbeta som städerska och senare som resebyråtjänsteman. Jag ville förstås mer och läste därför på juristlinjen i Lund och 1994 tog jag examen. Men det hade jag inget för. Jag skickade minst 100 ansökningar till olika myndigheter och företag utan någon som helst framgång. Jag fick alltid svaret att jag var ”överkvalificerad” för det jobb som jag sökte.

Tiden gick och jag var på väg att ge upp. Men när jag en dag deppade inför min bästa kompis, Božena Ševčíková, i Tjeckien, retade hon upp sig och sa hon någonting som förändrade min sinnesstämning i ett ryck: ”Sluta gnälla, öppna eget. Du har alltid varit min förebild och många andra tjejers, du får inte ge upp!”

Först blev jag bara arg på henne. Hur skulle jag kunna öppna eget i ett land som inte verkade behöva min kompetens och som stötte bort mig som yrkesperson? Hon förstod inte hur det var. Men när min ilska hade lagt sig och orden väl sjunkit startades en annan process inom mig. Vid närmare eftertanke hade hon ju rätt. Och att dessutom få höra att man är en förebild var ju både smickrande och förpliktigande. Det var sant. Jag fick inte ge upp nu.

Tre månader efter samtalet öppnade jag min egen juristbyrå i Rosengård i Malmö. När jag väl gjort det började fantastiska saker att hända. Jag hade framgång. Dels fick jag ett gott rykte och blev senare anställd som bolagsjurist, dels blev jag så småningom även kommunalråd för folkpartiet i Malmö.

Det var sant. Jag fick inte ge upp nu.

Utan det där samtalet med min väninna hade inget av allt det här hänt. Sorgligt nog hann jag aldrig berätta för henne hur rätt hon hade om mig. Hon dog i en bilkrasch bara en månad efter vårt samtal. Men minnet av henne och min tacksamhet över vad hon gjorde för mig lever vidare, för alltid.
Iva Parizkova Ryggeståhl, jur. kand. Malmö

Läs mer om företaget här 

www.iprjuristbyra.se

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?