Google Translate
Skriv ut

Byn som tror på mig

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

SBA-Jane-webb

Tänk er en by som bestämmer sig för att gå i borgen för att några personer ska ha råd att starta ett företag.

Precis det hände mig och min syster Pia när vi ville driva äldreomsorgsföretaget Hattstugan i När. 25 privatpersoner och flera föreningar tog ett eget initiativ när bankerna inte ville låna ut tillräckligt med kapital. Bybefolkningen ville ha en bra äldreomsorg hemma i När och de litade på oss när vi sa att vi kunde ordna det om vi fick chansen.

Annars var det inte alls så från början. Jag hade arbetat i många år inom den kommunala äldreomsorgen, ända från 1972 till 1994. Där var jag en vanlig arbetare utan drömmar om någonting eget. Det var ingenting jag ens reflekterade över att jag skulle klara av. Men så hände något 1987, som med tiden skulle förändra min försiktiga tillvaro totalt.

Jag var ju egentligen ganska blyg, men tack vare stödet och även kraven från Lars Hammarström så växte jag enormt mycket.

Jag kom i kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan när de höll olika aktiviteter för äldre ute på hemmen. Jag tog intryck av vilken bra effekt verksamheten hade för de äldres välmående och bestämde mig för att ta reda på mer. Jag hade ganska lite arbetstid under den här perioden och jag tänkte att jag kanske kunde bli cirkelledare själv. Jag gick en utbildning och blev sedan uppfångad av regionchefen för Vuxenskolan, Lars Hammarström. Han hade märkt att jag trodde hårt på att skapa en bättre tillvaro för de äldre och att jag hade en positiv inställning. Jag fick i uppdrag att åka runt till olika äldreboenden och försöka tillföra aktiviteter för att förbättra livskvaliteten för de boende.

Det var förstås någonting nytt för mig och till en början skrämmande. Jag var ju egentligen ganska blyg, men tack vare stödet och även kraven från Lars Hammarström så växte jag enormt mycket. Jag fick resa runt i Sverige, jag fick vara med och ta fram studiemateriel, jag fick prata inför folk och ringa runt för att göra introduktioner. Kort sagt så fick jag göra saker som jag aldrig trodde att jag skulle klara. Men tack vare Lars Hammarström hade jag börjat våga.

Allt det här tillsammans med drivkraften att vilja skapa bättre boende för äldre mynnade så småningom ut i att jag en dag satte mig och började skriva på en affärsplan. Min tanke var att öppna ett privat äldreboende hemma i När. Bankerna var inte lättövertalade, men det var då det mest fantastiska hände. Bybefolkningen och föreningarna i När gick in som borgenärer och därför kunde jag starta Hattstugan i När. Det är helt otroligt att det blev så här, men uppenbarligen hade jag kommit så långt i att tro på mig själv att också andra gjorde det. Nu tror jag därför ännu mer. Jag tror att det kommer en dag då När blir lika omtalat som ”lilla” Gnosjö.
Jane Lindell Ljunggren, entreprenör, När

Läs mer om företaget här www.hattstugan.se

Läs mer om Jane Lindell Ljunggren och hur hon fortsatt sitt arbete med att stärka och skapa Sveriges bästa äldreboende. http://www.svt.se/sveriges-basta-aldreboende/jane-lindell
Bilden på Jane är hämtad från SVT hemsida och tagen av: AnnaKarin Drugge

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: http://butik.2act.se/


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →


Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

    Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

    Gör det här →För vem är du betydelsefull?