Min latinlärare i början på 70-talet, Elsa Hörling, uppfyllde med råge alla krav man kan ställa på en fullständigt lysande lärare. Hon kunde sitt ämne på ett så övertygande sätt att vi hade en absolut tveklös respekt för henne. Elsa fick oss att känna oss vuxna genom att behandla oss som vuxna. Genom att själv ha ett brinnande intresse fick hon oss att vilja förstå och försöka göra vårt bästa. Hennes mänskliga värme och smittande skratt gjorde oss glada.

Som den gången då vi åkte till Rom med henne. Elsa ordnade allt själv och genomförde Romresor med alla sina latinelever. Med värkande fötter halvsprang vi till alla klassiska sevärdheter som Forum Romanum och Peterskyrkan och fick suverän guidning av henne.

Elsa är och förblir en inspiration både för mig och säkert många andra som mött henne. Det var ett privilegium att ha en sådan lärare, något man önskar att så många som möjligt fick uppleva i sitt liv.

Mina erfarenheter med henne visar också att det som är svårt kan vara roligt och att man är som mest motiverad när man får välja själv och det man väljer har kvalitet.

Jonny Holmberg 56 år, lärare, Sollefteå

Lyssna till Vi blev behandlade som vuxna

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.