Min lärare på Sternöskolan i Karlshamn, Bertil Ohlsson, var nästan alltid glad och det märktes att han gillade sina elever. När vi skulle åka på lägerskola till Tärnö i fyran gav han ansvaret att planera resan till oss elever.

Vi fick bestämma vilken mat vi skulle äta och hur mycket, vilket i och för sig resulterade i att det blev ett antal köttbullar över.

Vi fick också planera aktiviteterna som olika grupper ansvarade för. Min grupp lade en orienteringsbana på ön. Dessutom hjälpte grupperna till med både matlagning och disk. När vi kom tillbaka till skolan skrev Bertil en sång om lägret som jag har kvar än idag. Jag minns min mellanstadietid med Bertil som en rolig tid, men så här i efterhand har jag också förstått betydelsen av att få vara med och bestämma som elev – att få ta ansvar.

Många gånger klarar barn av mer än vi vuxna tror, bara vi vågar ge dem chansen. Bertils undervisning präglades alltid av elevmedverkan och att vi hade roligt. Bertil såg varje barns starka sidor och byggde vidare på dem.
Josefine Olsson 42 år, lärare, Matvik

Lyssna till Han såg varje barns starka sidor

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *