Google Translate
Skriv ut

Hon visade vägen

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

När jag gick i skolan hade jag en väldigt bestämd bild av vad killar och tjejer gjorde i livet. Det var en underförstådd och outtalad sanning som sa ungefär så här: ”Om du är tjej och vill vara cool, så skaffa dig en cool och framgångsrik kille som du kan se cool ut bredvid.”

Inte ens under gymnasietiden, då jag redan var politiskt engagerad, lyckades jag tvätta bort den underförstådda bilden. Den satt fast i bakhuvudet och förmodligen hade mitt liv formats efter den om jag inte hade träffat Helena Markstedt när jag var lite över 20 år.

Helena var bara några år äldre och också hon engagerad i SSU. Hon ledde bland annat ett tjejnätverk där vi satt och pratade politik. Mycket utifrån en feministisk synvinkel förstås, men det betyder inte att vi bara diskuterade så kallade ”kvinnofrågor”. Vi pratade om allt möjligt, om Europafrågor, infrastruktur och bostadspolitik.

Det som slog mig med Helena var hennes bestämda sätt. Hon var en auktoritet i positiv bemärkelse och gjorde allt annat än att acceptera den underförstådda sanningen om hur killar och tjejer skulle vara. Och hon hade ett glöd som jag inte stött på hos en ung kvinna förut. På sätt och vis var hon som jag lärt mig att en kille skulle vara. Utåtriktad med ledaregenskaper. Från början gjorde det mig lite förvirrad. Jag förstod inte vem hon var. Jag kunde inte kategorisera henne. Hon var så annorlunda att hon nästan kändes lite hotfull. Hon hade så mycket tankar och förde så mycket diskussioner som inte handlade om killar, fester och musik.

Inte ens under gymnasietiden, då jag redan var politiskt engagerad, lyckades jag tvätta bort den underförstådda bilden. Den satt fast i bakhuvudet och förmodligen hade mitt liv formats efter den om jag inte hade träffat Helena Markstedt när jag var lite över 20 år.

Men med tiden växte det fram en respekt och beundran inom mig för det hon var och det hon sa. Hon öppnade mina ögon och smulade sönder den underförstådda bilden av hur män och kvinnor bör leva genom avslöjande exempel. Som till exempel när hon beskrev hur män och kvinnors arbete beskrivs olika, till och med när de utför samma uppgifter. En man kan få titeln ”strateg”, medan en kvinna som gör precis samma sak får det inte fullt så upphöjda omdömet ”duktig på att organisera”.

”Det finns kvinnliga strateger”, sa Helena om den saken.

Mötet med Helena Markstedt har varit en oerhörd glädje i mitt liv. Med sitt sätt att vara visade hon vägen. Hon var så driven i att genomföra saker och lyckades själv i yrkeslivet, utan att låta sig störas av att hon var tjej. Hon var arbetsledare och chef för en del av SSU redan som 23-åring. Det var viktigt för mig att se henne lyckas. Det var rent av avgörande för att jag själv skulle fortsätta med politiken. Hon fick mig att inse att jag inte behövde spela andra fiol i hela mitt liv. Jag kunde göra det jag gör idag: Ha ett drömjobb och en jämlik relation med en man.
Jytte Guteland, Förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU), Stockholm


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →