Gymnastiklektionerna på högstadiet var något av en pina för mig och många andra av mina klasskamrater som inte hade för vana att röra på sig. På vår skola fanns flera idrottsföreningar med duktiga talanger, elever som favoriserades i alla sammanhang och vi andra blev sist, om vi ens gavs någon chans att delta.

Närvarostatistiken för ”oss andra” var i det närmaste obefintlig. Det var mensvärk flera gånger i månaden och diverse andra fantasirikt påkomna krämpor. Trist nog var det ingen lärare som verkade bry sig om att ta tag i oss som verkligen behövde få en positivare syn på idrott.

Men i gymnasiet skedde undret. Vi var enbart tjejer i klassen. De flesta av oss lite klumpiga och inte särskilt träningsvilliga, men med hjälp av vår nya gympalärare blev gymnastiklektionerna plötsligt roliga och något man längtade till. Janne var ung och såg dessutom väldigt bra ut (vilket väl gjorde sitt till), men framför allt hade han en inställning som gjorde honom speciell.

Den allra första lektionen frågade han oss (20 håglösa tonårstjejer) vad vi ville göra på gympan. Vi fick ge förslag och sen fylla i ett frågeformulär om vår bakgrund, såsom t.ex. idrottsengagemang samt våra motions- och träningsvanor.

När vi gjort det, sa Janne att han inte hade för avsikt att tvinga oss till aktiviteter som vi ändå bara skulle skolka ifrån, utan istället skulle vi göra saker som vi tyckte var kul. Det var så

gott som total uppslutning på alla gympalektionerna i två år. Vi dansade bugg, spelade brännboll, lekte lekar och tävlade på en lekfull nivå i friidrott och handboll och mycket mer.

Han lyckades till och med att få en klass med tonårstjejer att slutföra en brännbollsmatch i hällregn bara för att det var så roligt. Jag tror att vi var många i klassen som fick sina första positiva motionsupplevelser tack vare honom. Jag hoppas att han representerade ett nytänkande inom skolidrotten. Janne lärde oss att det ska vara kul att röra på sig, inte något trist och påtvingat.
Karin Öhman, sjuksköterska, Sundsbruk

Lyssna till Gympa blev kul

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *