För mig betydde skolan trygghet. Visserligen kommer jag från en familj där trygghet var vardag, men ändå. Jag tror att alla i min klass kände av den skolmiljö som vår lärare, Claes Jarlvik, lyckades skapa. Han lyckades inte bara förmedla kunskaper utan stod också för en slags grundläggande allmängiltiga värderingar. Vi lärde oss att vara ärliga, ordningsamma och att ”var och en ska göra sitt.” Skolan blev ett viktigt komplement till den uppfostran vi fick i våra hem.

Vår lärare Claes var mycket betydelsefull, inte bara för att få oss att förstå, utan också känna för dessa värderingar. Vår relation till vår lärare blev oerhört stark och fylld av positiv respekt.

Trots att det är över 20 år sen vi hade honom vet jag att han än i dag kan namnen på oss allihop, vilket är ganska fantastiskt!

Min bild är att många drar en grov linje mellan föräldrarnas uppfostran och skolans påverkan på eleven. Men verkligheten är inte så uppdelad. För mig är det viktigt att kunna se hur vi ormas av föräldrar, syskon och de människor som vi möter. Just mötet mellan elev och lärare är viktigt för vilka värderingar som kan komma att styra en i framtiden. Här har lärarna otroliga möjligheter att påverka.
Kent Härstedt 45 år, skribent/riksdagsledamot, Helsingborg

Lyssna till Skolan betydde trygghet

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *