Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Jag valde ’både och’ - 2act
Google Translate
Skriv ut

Jag valde ’både och’

Postat den 29 december, 2010 Entreprenörer Inga kommentarer

MITT FÖRSTA RIKTIGA möte var med en präst. Det var på 70-talet i Tyskland och jag var en ung student med stort intresse för solenergi. Jag läste till civilingenjör och hade massor av visioner. Det var med andra ord en tid då jag borde ha mått bra. Men istället var jag mycket orolig över hur min framtid skulle bli.

Egentligen var jag mer intresserad av att jobba praktiskt än teoretiskt, men kunde inte se hur det skulle gå till om jag fortsatte studera till civilingenjör. Jag kunde se att det fanns vattentäta skott mellan akademiker och hantverkare och eftersom jag inte bara ville sitta som en teoretiker bakom ett skrivbord gjorde det mig förtvivlad. Jag ville ju så gärna jobba med händerna också, men upplevde att som akademiker skulle jag inte accepteras av hantverkarna och som hantverkare skulle jag inte accepteras av akademikerna.

Det gick så långt att jag övervägde att avbryta mina studier. Men det var då jag kom i kontakt med prästen som förändrade allt. När jag berättade för honom om mina bekymmer sa han med eftertryck att jag absolut inte skulle sluta med studierna.

”Gör färdigt dina studier och ha det i bagaget. Sen kan du gå en hantverksutbildning också och ha det i bagaget.”

Det var egentligen enkla ord, men jag blev förbluffad. När det han sa sjönk in följde ett lugn som jag tidigare hade saknat. Jag förstod plötsligt att jag inte alls var tvungen att sluta mina studier för att få chansen att jobba med händerna. I stället för att välja bort kunde jag välja till. Det var en tanke som fick mig att växa.

Så jag valde och blev både civilingenjör och rörmokare. När jag kom till Sverige arbetade jag ett tag som rörmokare, men tack vare min civilingenjörsexamen fick jag senare en tjänst som lärare och docent på högskolan i Borlänge. Där fick jag jobba med solenergiforskning, vilket i sin tur ledde till att jag startade mitt eget företag som idag säljer solvärmesystem.

Det var egentligen enkla ord, men jag blev förbluffad. När det han sa sjönk in följde ett lugn som jag tidigare hade saknat.

Förmodligen hade det aldrig hänt om jag hade valt att enbart bli civilingenjör eller enbart rörmokare. Att jag är både och har gett mig självförtroende och en känsla av att vara unik. Jag kan förstå och göra mig förstådd både bland hantverkare och bland akademiker, vilket är en stor styrka som entreprenör. Tänk vilken tur att jag mötte prästen och berättade om min oro – det blev ett betydelsefullt möte som i allra högsta grad förändrade mitt liv.
Klaus Lorenz, forskningsingenjör, VD och rörmokare, Gagnef

Läs mer om företaget här  www.solentek.se

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Entreprenörer berättar där en rad entreprenörer medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →