Google Translate
Skriv ut

Jag kände att jag kunde lita på dem

Postat den 4 februari, 2011 Möten,Skola Inga kommentarer

Två lärare förändrade mitt liv för några år sedan. Monica och Pia. De är lärare för Kostkursen på Blekinge läns folkhögskola i Bräkne-Hoby och när jag kom dit hade jag en del bekymmer.

Jag hade precis lagt av med alkoholen och hade sömnproblem på grund av att jag mådde så dåligt. Jag var ensam med min kamp och det fanns ingen som jag kunde lita på. Varje gång jag hade börjat lita på någon så slutade det med att de svek mig.

När jag träffade Monica och Pia hade jag följande inställning till dem:

”Man kan inte lita på dem. De är falska, och de kommer inte att tro på mig när jag säger att jag har sömnproblem.”

Jag var helt övertygad om att jag hade rätt om detta. För det hade jag alltid haft innan. På den tiden hade jag väldigt svårt att prata om all sorg som fanns inom mig. Och de få gånger som jag hade gjort det, hade jag snabbt märkt att de jag försökte förklara för, inte förstod hur jobbigt det var för mig. Så i början sa jag inget till Monica och Pia. Men jag hade fel om dem. På något sätt listade de ut att jag hade det jobbigt och jag märkte att jag kunde lita på dem. De lyssnade på mig. De trodde mig. Och de gav mig den tid jag behövde för att reda upp mitt liv.

När jag kom till skolan hade jag bara ett intresse och det var matlagning. Det var också den enda anledningen till att jag inte hade avslutat mitt liv. Jag ville helt enkelt inte ta mitt liv och

riskera att inte få hålla på med matlagning. Jag mådde urdåligt, men jag berättade aldrig för Monica och Pia att jag gick i självmordstankar. Jag var bara så himla trött på allt och alla. Men Monica och Pia stöttade mig när det var som jobbigast. Jag kunde ringa dem på kvällstid om det var så att jag hade det jobbigt eller bara hade lust att prata.

De hjälpte mig att bygga upp mitt självförtroende, men framför allt, de fanns alltid vid min sida när det var som jobbigast. De visade mig dörrar till en helt annan värld. Och de fick mig att inse att det fanns så mycket mer roligt att göra än bara matlagning. Jag blev intresserad av samhällsprogrammet och sökte in dit efter att jag hade gått klart Kostkursen. Jag var säker på att jag inte skulle komma in. Men Monica och Pia var övertygade om motsatsen.

Och jag kom in! Jag glömmer aldrig hur glad jag blev. Jag vet inte, men jag tror att Monica och Pia la ett gott ord för mig. Jag har så mycket att tacka Monica och Pia för. Och jag kommer alltid att minnas dem och de har för alltid en speciell plats i mitt hjärta.
Lars 20 år student, Karlshamn

Lyssna till Jag kände att jag kunde lita på dem

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →