Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 En mästare på att skapa atmosfär - 2act
Google Translate
Skriv ut

En mästare på att skapa atmosfär

Postat den 7 februari, 2011 Möten,Skola Inga kommentarer

Jag gick i högstadiet i mitten av 70-talet. I dag är jag far till två döttrar och det går inte en dag utan att jag jämför mina döttrars lärare med två av mina lärare på Kronoborgsskolan i Malmö. Ingvar Blomgren och Vivi-Anne Simfelt. De var mästare på att snabbt skapa en atmosfär som gjorde att vi elever fick fullt förtroende för dem. De visade tydligt vem det var som bestämde i klassrummet. Ingvar drog sig inte för att skicka ut alltför pratglada elever i korridoren och säga till dem att de skulle stanna där tills lektionen var slut. Och nåde den som rörde på sig. Alla satt snällt kvar därute. Ingvar var alltid den naturlige ledaren i klassrummet. Han berättade med humor och fick oss alla att lyssna andäktigt när han talade.

Vivi-Anne undervisade i tyska och med mig fick hon verkligen kämpa. Jag klarade inte av att lära mig något om dativ- och ackusativobjekt, men trots det gav hon aldrig upp hoppet. Vivi-Anne var också en lärare som inte accepterade att några elever var alltför stökiga. Med mycket små medel visade hon det och alla respekterade henne fullt ut.

Gudarna skall veta att jag och mina klasskamrater inte var ”guds bästa barn” och vi gjorde massor av hyss. Men på Ingvars och Vivi-Annes lektioner var det alltid tyst och lugnt.

Så här efteråt kan jag se att de båda har betytt mycket för mig. Ingvar och Vivi-Anne har gjort mig övertygad om att det är oerhört viktigt att lärare lyssnar på sina elever och kan motivera sina beslut om det behövs. Men framför allt, att i ett klassrum kan bara en person bestämma. Läraren.
Lars Almström 49 år, advokat, Markaryd

Lyssna till En mästare på att skapa atmosfär

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →