Google Translate
Skriv ut

Han lärde oss tro på oss själva

Postat den 4 februari, 2011 Möten,Skola Inga kommentarer

När jag gick i mellanstadiet hade jag en helt underbar lärare, Hans Eklund alias ”Harlan”. Han använde en mycket speciell pedagogik, som i stort sett gick ut på att allt arbete var fritt och nästan allt var schemafritt.

Att man verkligen gjorde det som skulle göras kontrollerades på fredagen med hjälp av en ’tenta’. De som hade godkänt fick gå hem, resten fick jobba vidare med det som de var svaga på. Engelska genomfördes med hjälp av Beatles texter som vi sjöng och översatte. Det blev musik och språk i ett, vilket var mycket praktiskt. På lektionerna i svenska gjorde vi i huvudsak en klasstidning. En tidning som sen såldes och intäkterna användes till en årlig resa till Gotland och Fårö. På Fårö fick vi sköta hushållet själva och för att kunna klara av det fanns matlagning som en stående punkt på schemat under terminen. I klasstidningen skulle det vara reportage från bland annat olika företag. Besök som vi själva fick boka och ordna transporten till.

Allt detta och mycket mer gjorde dessa tre år speciella och minnesfulla för mig så här i efterhand. Allt gick egentligen ut på att lära för livets praktiska göromål.

Jag känner att jag har haft enorm nytta av att få lära mig att ta hand om mig själv. Att ta kontakt med främmande människor, vara målmedveten och mycket mer.

Tron på sig själv utifrån sina egna förutsättningar var hela tiden ett viktigt budskap i Harlans undervisning och det har i allra högsta grad präglat mig.

Ett exempel är att jag under hela skoltiden klassats som dyslektiker. Men jag klarade med råge svenskaprovet till polisen. Jag har självklart fått jobba mycket med svenskan, men jag har också trott på mig själv hela tiden.

När jag för något år sedan träffade ”Harlan” berättade jag för honom att jag jobbade som polis. ”Vad kul att du grejade det, du som hade så svårt med svenskan”, sa han spontant. Jag glömde att tacka honom, men jag vet att en stor del till det var hans förtjänst.
Lars Bergmark, ordningspolis, Solna

Lyssna till Han lärde oss tro på oss själva

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →