Google Translate
Skriv ut

Ingen liten flicksnärta

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

När jag var 19 år började jag arbeta som tillskärare på textil och beklädnadsföretaget Lapidus i Borås. Bland det första jag fick höra var att ”Jobbar man här så är man med i facket”. Den där bestämda attityden störde mig först. Det var väl jag som bestämde om jag skulle vara med i facket eller inte. Det skulle ingen annan tala om för mig.

Men hur det nu var gick det snabbt upp för mig att det var självklart att jag ville det. Ett viktigt skäl till det var när jag förstod att det var en kvinnlig fackordförande på arbetsplatsen. Det gjorde mig både förvånad och nyfiken. Jag hade förväntat mig att det i vanlig ordning var män på sådana poster. Kvinnan hette Irene Johansson och var vänsterpartist, vilket var annorlunda.

Irene fick mig intresserad bara genom att vara en kvinna på den positionen. Sen gjorde hon mig ännu mer intresserad och engagerad när hon förklarade hur spelet mellan arbetsgivare och fackförening fungerade.

Från att ha varit en något ovetande 19-åring lärde jag mig oerhört mycket. Kanske framför allt hur mycket det faktiskt går att åstadkomma om man organiserar sig och vilket självförtroende det kan ge.

Lärdomen gav mig insikten om att jag var en klockren socialdemokrat som föredrar att resonera och arbeta fram de gemensamma lösningarna. Några år senare började jag arbeta politiskt med socialdemokraterna. Där mötte jag Sune Gullberg i Gatunämnden. Jag minns honom särskilt för att han skiljde ut sig på ett liknande sätt som Irene. Han var inte kvinna men till skillnad från många andra män behandlade han mig inte som en liten inkvoterad flicksnärta. Han var en demokratisk ledare som behandlade mig som alla andra och var noga med att också jag skulle få säga mitt.
Lena Palmén 48 år (S) kommunalråd, Borås

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt LP


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →