Google Translate
Skriv ut

En trygg plats att återvända till

Postat den 25 december, 2010 Ambassadörer berättar Inga kommentarer

I början av 1990-talet kom jag hem, mitt i värsta lågkonjunkturen, efter en lång jordenruntresa. Under resan hade jag funderat mycket över min situation och de erfarenheter som jag hade gjort när jag som anställd startade ett konsultbolag.

Jag hade en liten ägarandel, men egentligen inte så mycket att säga till om. På lite mer än ett år växte vi till 25 personer och jag höll på att jobba ihjäl mig. Så jag sa upp mig, packade väskan och stack. Under min resa insåg jag att jag aldrig mer ville ha en chef som bestämde över i vilken ordning jag skulle göra saker eller som inte ville att jag skulle förbättra det jag såg kunde göras annorlunda. Då återstod alltså att bli egen företagare.

Till saken hörde att jag strax innan jag stack iväg på min långresa hade träffat en ny man. Vår ekonomi var milt uttryckt – en katastrof. I princip kan man säga att vi tillsammans ägde kläderna, ett andrahandskontrakt på en lägenhet på 23 kvadrat och en stor packe skulder – jag efter min resa och han efter en trasslig skilsmässa. För att få en bra start på vårt förhållande mötte han mig på Kastrup dit jag flög efter att ha varit borta i 12 månader. Sen körde vi i en gammal skrotig SAAB genom Europa tillsammans. Under resan bestämde vi oss för att vi skulle bo och leva tillsammans och att jag skulle starta eget.

En av de största tillgångar man kan ha som företagare är en hejarklack och supporterklubb.

Direkt när vi kom hem till Stockholm for vi till mina föräldrar för att berätta de ”glada nyheterna”. Här hemma hade det under min restid varit en riktig lågkonjunktur och flera av våra kollegor och före detta kunder hade gått i konkurs. Arbetslösheten var stor, marknaden i stort sett kall. Alla väntade på att det skulle hända något och det var inte riktigt läge att starta eget.

När vi kom hem till min mamma och pappa steg vi in i köket och kramade om varandra. Sen satte vi oss vid köksbordet för att fika. Så självklart svenskt och något som jag hade saknat när jag var ute på min resa. Mjölk och kanelbullar. Vi pratade lite om hur Europatrippen har varit och sen frågade mamma vad jag ska göra nu. Hon berättade att hon gjort i ordning mitt gamla rum till jag hittade någonstans att bo.

”Nja”, sa jag. ”Jag har flyttat in hos Anders och så har jag fyllt i blanketterna för att starta eget. Jag tänkte jobba med utbildning och föreläsningar och lite av varje”.

Tystnaden blev lång. Nästan outhärdligt lång innan min pappa tog till orda: ”Du vet att du alltid kan komma hem hit och äta middag om det skulle bli knapert? Eller hur?”

Han vände sig mot mamma och hon nickade tyst. Det har blivit knapert mer än en gång sen den dagen, men jag har alltid haft i bakhuvudet att jag kan få hjälp, stöd och råd från min närmaste familj. Det har gett mig en grundtrygghet som ibland har betytt skillnaden mellan att göra eller att inte göra. Ibland har det också betytt att jag fått hjälp att komma tillbaka efter ett riktigt magplask. Både med middagar och uppmuntran.

En av de största tillgångar man kan ha som företagare är en hejarklack och supporterklubb. Det är så lätt att glömma bort hur bra jag är och att min idé går att genomföra när det har gått trögt en längre tid. Då är hejarklacken ovärderlig för att påminna och stödja och det är också mycket roligare att fira att det har gått bra. Jag jobbar inte mindre som företagare. Men den stora skillnaden mot tidigare är att jag nu jobbar med mina saker, i min takt och med sådant som jag tycker är roligt och viktigt.
Liselotte Norén, Företagare/föreläsare, Mongara AB Stockholm

www.mongara.se

Den här berättelsen är publicerad i Tillväxtverkets bok ”Betydelsefulla möten – Nu är det dags!” där Ambassadörer för kvinnors företagande medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.tillvaxtverket.se/publikationer

bild: friköpt för användning ok enligt LLN


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →