Google Translate
Skriv ut

Politik är konkret

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

De betydelsefulla möten som ledde mig in i politiken består av en rad små slumpartade aha-upplevelser snarare än något enskilt, medvetet sakintresse. Mellan 14-18 års ålder bodde jag till exempel med min familj utomlands och intresset för den svenska politiken var obefintligt. Men en gång fick jag frågan av en amerikan om hur jag ställde mig till att mitt hemland var socialistiskt och att vi hade så höga skatter. Det fick mig att tänka till och inse att det inte är som i Sverige överallt. Jag blev medveten om att det skiljer sig och att saker och ting är föränderliga.

Utan att jag egentligen märkte det gled politiken in i mitt medvetande genom andra intressen jag hade. Som när jag fördjupade mig i historia och litteratur under mina sena skolår och med intresse läste om kalla kriget och om den politiska utvecklingen i Kina. När jag sedan kom hem till Sverige som 18-åring för att bo på egen hand och läsa vid högskola, blev svensk politik snabbt en del av min vardag.

Sedan insåg jag mer och mer hur mycket politiken avgör hur min och din vardag ska se ut. Hur viktigt det är med en fungerande demokrati.

Den främsta orsaken var min äldre bror Viktor Bengtson. Under min frånvaro hade han blivit politiskt aktiv i Kristdemokraterna. Han berättade ivrigt för mig om vikten att engagera sig politiskt, om att vara med och göra skillnad och om sitt eget partis värnande om syskonskapstanken, miljöfokus och en vapenfrivärld med civilförsvar som alternativ. När jag förstått vad han menade blev jag intresserad av att veta mer. Så med storebror Viktor som en inkörsport och med några timmars läsning av principprogram blev Kristdemokratiska ungdomsförbundet mitt val.

Efter det följde en omtumlande resa. Att vara engagerad politiskt är en skola varje dag. I början handlade det mycket om att lära sig språket. Vad betyder votering? Vad betyder motioner? Sedan insåg jag mer och mer hur mycket politiken avgör hur min och din vardag ska se ut. Hur viktigt det är med en fungerande demokrati.  Vid flertal tillfällen har jag tänkt jag borde ägna mig åt någonting annat och mindre tidskrävande. Men då har det alltid uppstått någon ny möjlighet att vara med och påverka och då jag inte klarat av att bara sitta bredvid och titta på.

Nu, många år senare, sitter jag i riksdagen och fattar beslut nästan dagligen som påverkar Sveriges framtid på olika sätt. Allt från lokal till global nivå. Men de insatser jag känner mig mest stolt över är fortfarande det som jag gjorde under mina tidigare år. Som lokalavdelningsordförande drev jag och ungdomsförbundet en kampanj som hette ”Star Quality” som ville visa på vikten av det civila samhället och att alla människor har olika talanger. Jag var med och arrangerade en stor talangtävling i min hemkommun och ett drogfritt utomhusdisco för stadens ungdomar.

För mig har det alltid varit viktigt att göra politiken konkret. För det är ju det den i grund och botten är. En konkret möjlighet att påverka våra egna och andras liv. Jag har aldrig ångrat att jag snappade upp de små aha-upplevelserna och i mitt drömscenario kommer fler unga att tidigt bli politiskt aktiva, för att vara med och styra Sverige.
Liza-Maria Norlin, KD, riksdagsledamot/lärare, Sundsvall

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt LMN


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →