Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 En chockerande läsupplevelse - 2act
Google Translate
Skriv ut

En chockerande läsupplevelse

Postat den 29 december, 2010 Du ar betydelsefull Inga kommentarer

Den hemlige kocken heter en bok som förändrade mitt sätt att tänka och leva för några år sedan. Till en början hade jag slagit upp den av ren nyfikenhet. Den är skriven av Mats-Erik Nilsson, en journalist som arbetade på Svenska Dagbladet just under den korta period jag själv var där som ung och osäker vikarie. Dessutom var han under en tid min mans chef.

Efter att ha plöjt igenom ett antal sidor i boken övergick min nyfikenhet i ren chock. Jag läste och läste och bläddrade gång på gång tillbaka för att se om jag förstått rätt. Jag kunde bara inte tro att det jag läste var sant. Med sin stora språkskicklighet förde Mats-Erik Nilsson in mig i livsmedelsindustrins hemliga vrår. Med rader av fakta och väl avvägd indignation gjorde han mig fruktansvärt upprörd.

Där stod det om bröd som innehöll så många fuskingredienser att man undrade varför det tilläts kallas bröd. Rökt skinka var inte rökt utan gjort på något som heter ”rökessens”. Det vimlade av olika sorters mat vars konsistenser, smaker och färger, ja allt, var producerat på artificiell väg. Det var knappt jag vågade gå och handla mat efteråt. Som många andra hade jag fram till dess varit en naiv konsument. Stod det ”light” på en produkt så förutsatte jag krasst att den var nyttig. Men när jag läste om lightprodukter i boken förstod jag att jag blivit lurad. De innehöll ju bara mer vatten och konstgjorda smak- och färgämnen. Det var inte ett dugg bättre för kroppen, snarare tvärtom, plus att de var mindre smakrika.

Efter den omvälvande läsupplevelsen var det som om fjäll hade fallit från mina ögon. Numera kan jag inte förstå hur jag kunde gå omkring och bara tro gott om livsmedelsindustrin. Idag tittar jag alltid noga vad jag plockar ner i min matkorg och försöker hitta närproducerade och ekologiska varor, för jag vill ju inte servera mina barn artificiell mat.

Till min glädje har jag upptäckt att den riktiga maten inte bara är bättre, utan också mycket godare. Då och då ”syndar” jag fortfarande med en Coca Cola Light, men då tänker jag alltid:

”Undrar vad Mats- Erik Nilsson skulle säga om det här?”

Jag är oerhört glad att jag läste hans bok. Det blev ett betydelsefullt möte för mig.
LOTTIE KNUTSON 46 ÅR KOMMUNIKATIONSDIREKTÖR FRITIDSRESOR NACKA

Den här berättelsen är publicerad i boken Presentboken Du är betydelsefull där du hittar en rad inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →