Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Han står upp för det som är rätt - 2act
Google Translate
Skriv ut

Han står upp för det som är rätt

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

Det var med andan i halsen jag kom till lunchmötet. Mannen som jag skulle träffa satt redan där och väntade. Det kändes lite pinsamt, men han avdramatiserade snabbt min sena ankomst och förvandlade mötet till en oförglömlig stund. Jag har aldrig träffat någon som Sture Linnér.

När jag satte mig mittemot den 90-årige mannen på restaurangen var det han som frågade mig om hur det var att vara ung idag. Jag blev förvånad. Jag hade ju förväntat mig att jag skulle ställa frågor till honom. Att jag skulle lära mig av honom och förstå mer om hans alla äventyr och viktiga uppdrag. Istället nästan tvingade han mig att berätta om mig själv. Jag fick hålla på i minst 20 minuter medan han lyssnade mycket uppmärksamt och intresserat.

När han sen började berätta om sig själv framstod hans intresse för mig och mina generationskamraters livsförutsättningar som ännu mer fascinerande. Sture Linnér hade varit med om händelser som fick mig att baxna. Han hade arbetat direkt under FN:s legendariske generalsekreterare Dag Hammarskjöld, han hade förhandlat med Kambodjas diktatorer och han hade varit inblandad i Vita Rosen, en motståndsrörelse mot nazismen i Tyskland under 2:a världskriget.

Det fanns så mycket dramatik i hans liv och det slog mig att han flera gånger ställts inför moraliska utmaningar som krävde stort mod och civilkurage. Han var i Tyskland som forskarstuderande när han involverades i Vita Rosen. Precis innan Gestapo ringade in Vita Rosens medlemmar och avrättade dem genom halshuggning, lyckades Sture fly till London med flygblad, som senare användes vid propagandabombningar över Tyskland.

Några decennier senare befann han sig mitt i en annan brutal diktatur, Kambodja. Han var där för att verka som diplomat, men redan första natten hade han sett tillräckligt med elände för att det skulle räcka en hel livstid. Han bröt ihop och blev oväntat omhändertagen av en 13-årig flicka. Sture var så nere att han bad henne stanna kvar hos honom. De pratade och han fick veta att hennes föräldrar hade dödats. Han frågade henne vad hon helst av allt ville. Hon ville därifrån. Han frågade om hon var beredd att riskera livet. Hon svarade ja. Då bestämde sig Sture för att sätta henne i sin FN-bil och köra henne till Thailand. Detta gjorde han med fara även för sig själv och det i samma veva som han också satt med Kambodjas diktatorer och genomförde diplomatiska förhandlingar. Sture hade, kort sagt, en moralisk hållning utöver det vanliga och som han har hållit fast vid genom alla dessa år och prövningar. Han har alltid stått upp för allt som är rätt och gör det än.

Det fanns så mycket dramatik i hans liv och det slog mig att han flera gånger ställts inför moraliska utmaningar som krävde stort mod och civilkurage.

Fortfarande tar han sig tid för oss unga ledare. Han föreläser på handelshögskolan varje år, för att ge stöd och engagemang till framtidens ledare. Det häftigaste är att jag inte tror att han ser det som en livsgärning, utan gör det bara för att det är roligt.

Jag har träffat Sture Linnér flera gånger nu och jag blir lika fascinerad varje gång. Han är en sån varm personlighet och man blir så glad av att möta honom. För mig har mötet med Sture Linnér gjort att jag bättre förstår hur mycket det stora och det lilla hänger ihop. Jag kan lyfta blicken och fyllas av en känsla av att man som enskild verkligen kan göra skillnad. Att det går att göra mycket om man bara bestämmer sig för det.
Magnus Andersson Förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund, Solna

 

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt CUF


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →