Jag kommer från Vellinge. Det är en kommun som har gjort sig beryktad för att inte vilja ta mot flyktingar. Det gjorde mig arg och jag vägrade tro att invånarna i min hemkommun var så avigt inställda till flyktingar. Därför bestämde jag mig inför julen 2007 att göra någonting.

Det jag gjorde var egentligen ganska enkelt. Jag ställde mig utanför centralortens ICA-butik på julafton och försökte samla in namnunderskrifter för flyktingmottagning i Vellinge. Naturligtvis skapade jag stora reaktioner. Frågan var så laddad. Jag fick, som väntat, en del negativa kommentarer, men också väldigt många positiva. Många kom fram och berömde mig. De sa att de skämts så mycket över sin kommun och att de tyckte att det var skönt att någon vågade ta ett sånt här initiativ.

Jag blev kvar utanför ICA i flera dagar och det stannade hela tiden folk som ville skriva på och prata en stund. Snart blev jag också uppmärksammad av lokala tidningar och teve, vilket gjorde att folk från kommunens ytterområden kom åkande med bil bara för att få skriva under på listan. En person sa väldigt demonstrativt:

”Nu skriver jag mitt namn noga så att kommunstyrelsen ordförande ska kunna läsa mitt namn.”

Även om jag hade hoppats på ett bra gensvar så blev jag alldeles överrumplad av folkets välvilja och engagemang. I ärlighetens namn hade jag nog räknat med ett ganska begränsat antal underskrifter från framförallt yngre personer. Men alla sorters människor kom och skrev på, unga och gamla, män, kvinnor. Jag fick helt enkelt göra upp med mina egna fördomar och omvärdera mig syn på kommunens befolkning. Efter ett tag kunde jag konstatera att minst hälften av dem som passerade mig när jag samlade in namn hade ställt sig bakom uppropet. Många stolta känslor väcktes till liv och flera engagerade sig aktivt i frågan. Bland annat startades en Facebook-grupp utan min inblandning. Till slut blev det också ett förändrat debattklimat i kommunen och nu är frågan på agendan hela tiden.

För mig blev allt det här en mycket omvälvande upplevelse. Jag lärde mig mycket om folks reaktioner. Jag insåg att det gick att skapa förändring med ganska enkla medel och att många människor är mer engagerade och välvilliga än man kan tro. Alla dessa möten med Vellinges invånare fick mig att känna värme och stark framtidstro. Jag var otroligt lycklig under de där dagarna utanför ICA.

Maria Ferm 23 år språkrör för Grön Ungdom/kanslisekreterare på

Miljöpartiets riksdagskansli, Stockholm

FOTNOT: Maria intervjuades om sitt betydelsefulla möte under våren 2009.

Ur Expressen 12 nov 2009
Jag är uppväxt i Vellinge kommun, denna vidsträckta idyll vid Sveriges yttersta näs, med sandstränder, golfbanor och turister. Där doftar det syren och undertryckta känslor.
http://www.expressen.se/debatt/1.1776800/manga-lamnar-vellinge-pa-grund-av-rasismenhttp://www.expressen.se/debatt/1.1807311/lars-ohly-jag-ska-fortsatta-kampa-for-anna

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *