Google Translate
Skriv ut

Jag vågade drömma

Postat den 4 februari, 2011 Möten,Skola Inga kommentarer

Den 7 november 1994 började jag läsa till undersköterska på Vårdgymnasiet i Ludvika. En helt ny och annorlunda värld öppnades då för mig när det gäller lärande. Metoden på skolan var problembaserat lärande och klassen indelades i tre basgrupper med varsin handledare. Alla tre lärarna var mycket positiva och bra pedagoger, men det var speciellt en av dem som fick en mycket stor betydelse för mitt lärande och min framtid. Han heter Leif Isaksson och var verksam vid skolan under min tid där, men arbetar idag som rektor vid gymnasieskolan i Smedjebacken.

Det som var så speciellt med honom var att han hade en förmåga att locka fram det där lilla extra i mig som människa och student, man vågade tillsammans med honom. Nyfikenheten som jag hade med mig fick jag utveckla på ett mycket positivt sätt. Han stöttade och peppade mig i mitt skolarbete och uppmanade mig att studera vidare. Efter gymnasiet sökte jag sjuksköterskeutbildningen i Karlstad och kom in. Jag blev färdig sjuksköterska för ett år sedan.

Under den tid som jag var i Karlstad hade jag mycket lite kontakt med Leif, men vi möttes på stan en dag och vi samtalade några korta, men betydelsefulla minuter. Leif sa spontant:

”Du blir säkert forskare!”

Att studera vidare och att till och med få forska hade varit en dröm som funnits inom mig under en längre tid. Men jag hade helt enkelt inte vågat ta det steget. Idag är jag frikopplad från mitt arbete och läser vårdvetenskap på halvtid för att kunna ta magisterexamen.

Att jag befinner mig där jag är idag har Leif en stor del i. Han var modig, ärlig och ett stöd för mig. Katie Eriksson, professor i vårdvetenskap, beskriver den abstrakta närvaron av någon vårdare som patienten ibland upplever och jag vill mena att det har ”drabbat” mig. När jag nu skriver på uppsatsen i vårdvetenskap finns Leif alltid i mitt hjärta och glädjen över att jag fick möjlighet att vara hans elev kommer för alltid att finnas där.
Maud Karlsson 44 år, leg sjuksköterska, Fredriksberg

Lyssna till Jag vågade drömma

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik
Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →