Google Translate
Skriv ut

Rätt människor på rätt plats

Postat den 18 februari, 2011 Vård Inga kommentarer

Den dagen det hände fyllde jag år. Vi bor på landet några mil utanför Lund och båda mina barn var hemma, sonen på 23 och dottern på 19 år. Vi åt oxfilé provencale och drack ett gott rödvin – kort sagt – vi hade en härlig kväll. Dottern, Hannah, var lite ’pipig i rören’ eftersom hon dagen innan hade cyklat till jobbet och glömt att ta sin medicin mot sitt ansträngningsrelaterade astmaliknande problem. Vid halv nio fick Hannah allt mer ’pip i rören’ och en mer och mer otäck hosta. Jag kom ut i hallen och såg Hannah stående lutad mot sin mor. Mellan rosslingarna sa hon:

”Pappa – jag orkar inte andas längre.”

Jag kastade mig på telefonen och ringde sjukvårdsupplysningen, kom fram efter fyra signaler. Efter ett ytterligt kort och snabbt samtal blev jag uppmanad att omedelbart ringa 112.

Jag kontrollerade vilken ”kartruta” som vi bor i och ringde 112, ett snabbt effektivt samtal, vilka härliga proffs. Sen direkt ned i allén för att möta ambulansen. Jag har aldrig sett så underbara blåblixtrande lyktor som då. Det hade inte gått lång tid sedan jag ringt, kanske tio minuter. Hemma på gårdsplanen skedde allt i en rasande takt. Akutsyrran gjorde allt han skulle och vi var snabbt redo att åka in till akuten i Lund. Det blev en snabb transport och ett effektivt mottagande, hela tiden var rätt människa på rätt plats, en otroligt kunnig, förstående och inte minst informativ personal. Efter att ha fått all den hjälp som var möjlig var det efter några timmar dags för oss att åka hem igen. Nu med näven full av recept, tider för återbesök och en dotter som kunde andas igen.

Dagen därpå var det dags igen, varje gång Hannah hostade fick hon ordentliga smärtor. Så vi körde in till akuten. Denna gång tog det åtta timmar, men det gjorde ingenting att vi fick vänta. Det fanns andra som behövde vård före oss och det var säkert någon som kvällen innan fått vänta extra länge på grund av oss.

Via röntgen fick vi reda på att Hannah kvällen innan hostat hål på en lunga. Det låter dramatiskt, men den oerhört kunniga personalen kunde snabbt ’plocka ned oss på jorden igen’ – det var inte så farligt. Den bästa födelsedagspresenten för mig var att alla dessa människor fanns där för vår skull när vi var som mest hjälplösa och verkligen behövde deras hjälp.
Mikael, 53 år, politiker, Mellersta Skånes sjukvårdsdistrikt, Region Skåne, Lund

Lyssna till Rätt människor på rätt plats


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →