Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant output_compression’ - assumed 'output_compression’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ‘On’ - assumed '‘On’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 3 Warning: Use of undefined constant ’zlib - assumed '’zlib' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant output_compression_level’ - assumed 'output_compression_level’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Warning: Use of undefined constant ‘1′ - assumed '‘1′' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/61/121461/2act.se/public_html/wp-content/themes/2act-tema/header.php on line 4 Jag höjde blicken - 2act
Google Translate
Skriv ut

Jag höjde blicken

Postat den 25 december, 2010 Ambassadörer berättar En (1) kommentar

Monica DomnertI början av år 2000 befann jag mig i Riksdagshuset för att presentera mina glasprodukter. Jag hade bland annat tagit fram en kanna i gult och blått som jag tyckte passade till Riksdagen. Just som jag satt där och presenterade mig själv och mina produkter råkade jag höja blicken och fick syn på de tre kronorna på väggen.

Halvt om halvt slog det mig att det ju faktiskt var Riksdagens varumärke jag betraktade. Jag fick en snilleblixt och sa spontant till kvinnan framför mig att jag ville göra om en av kronorna till en ljuslykta. Kvinnan var precis rätt person att säga det till. Hon blev intresserad gav mig uppdraget att fixa en sådan lykta. Fylld med kreativ energi satte jag i gång med att tillverka en prototyp i smide. Sedan gällde det att få fram en riktigt fin produkt, så jag presenterade kronan på Skultuna Mässingsbruk. Men där kom bakslaget. Bara verktygskostnaden skulle gå på omkring 50 000 kronor. När jag återkom till Riksdagen och presenterade priset fanns det ingen budget för kronan och därför blev det ingenting.

Men det skulle bli. Idén behövde bara ligga i träda i några år. 2003 flyttade jag till Rammsjö i Båstad kommun. Vid det laget hade jag på allvar bestämt mig för att satsa på min design i egen regi. Jag kom med i ett Kraftprojekt i början av 2005 och då poppade min gamla snilleblixt upp till ytan igen. Jag såg till att produktutveckla Riksdagens krona på egen hand i mitt AB. Jag hittade en tillverkare i Halland som gjorde verktyget och kronan i rostfritt stål.

När jag skulle designskydda min produkt på Patent- och Registreringsverket var det någon där som föreslog att jag skulle söka detta som mitt varumärke. Så blev det. Det slutade med att jag hade tre varumärken med Riksdagens krona. Två av varumärkena hade mitt namn under kronan. Den tredje var endast kronan. Efter det fick jag blodad tand och ansökte om att få göra flera olika produkter i olika klasser. I klasserna glas, porslin, bestick, textil samt i många andra klasser finns nu färdiga ritningar.

Det visade sig att jag hade alla möjligheter i världen! Det enda jag behövde passa mig för var att det inte gick för sig att använda exakt samma motiv som Riksdagen hade. Annars kunde jag göra vad jag ville med en krona.

Därefter gick det som på räls. Mina kunder blev Riksdagen, Bolagsverket, UD och flera andra statliga bolag. Till slut kom det till en punkt då mina produkter blev så många och fick en sådan spridning att Riksdagsförvaltningen ville köpa ”tillbaka” rättigheterna till sin krona och kringprodukterna av mig. Det fick de också göra, även om det tog lång tid eftersom mina varumärken hade vunnit laga kraft hos Patent- och Registreringsverket.

Så här i efterhand ser jag det som att jag fick vara med om en väldigt annorlunda tid. Det har tagit mycket tid och engagemang i anspråk, men det känns fantastiskt att ha gjort allt detta och få ta del av hur min idé och hur varumärke vuxit. Produkterna med kronan i fokus fick till exempel en mycket fin plats mitt i rampljuset i samband med kronprinsessans bröllop sommaren 2010. Då hade jag kunnat ha haft en hel butik, men innan dess hade Riksdagen ” tyvärr ” hunnit  att köpa varumärket och produkter tillbaka. Jag kom in i riksdagen på mitt vis i alla fall. Det var min affärsidé att kronan skulle bli ett ansikte ut i världen. Det blev precis som jag ville det. Jag lyckades skapa en produkt som Sverige med stolthet kan visa upp i världen. Och allting hände bara för att jag råkade höja blicken en aning för tio år sedan.

Monica Domert, Formgivare/VD Mochdesign/Rammsjö Form AB, Båstad

www.mochdesign.com

Den här berättelsen är publicerad i Tillväxtverkets bok ”Betydelsefulla möten – Nu är det dags!” där Ambassadörer för kvinnors företagande medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.tillvaxtverket.se/publikationer

bild: friköpt för användning ok enligt MD
1 kommentar


  1. Livet består av mirakel och märkliga sammanhang. Allt fogas samman i utvecklingsrika och betydelsefulla möten! Rikedom att värna sin tanke och idé och att tro på det möjliga!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →