Google Translate
Skriv ut

Ett inre rum av frihet

Postat den 29 december, 2010 Politiker Inga kommentarer

De möten som har gett mig mest är de gånger jag har träffat personer som kämpar för demokrati i diktaturer. En av dessa personer heter Franak och honom mötte jag i Vitryssland. Trots att han bara var lite över 20 år hade han blivit gripen, fängslad och misshandlad åtskilliga gånger. Ändå fortsätter han dagligen kampen för demokrati i sitt hemland.

Som jag ser det så är jag privilegierad som har fått möta dessa människor. Och även om det kan låta väldigt verklighetsfrånvänt så känner jag också en smula avund för dem som har modet att göra något så betydelsefullt.

På samma sätt kämpar några andra oppositionella som jag träffade på Kuba. Bland annat Miriam, Hector, och Osvaldo. De har alla gjort starkt intryck på mig, men mest gripande var det nog ändå när jag mötte en person som jag av säkerhetsskäl inte ens här kan nämna namnet på. Han leder en ung oppositionsgrupp och vi var en samling åhörare som fick lyssna på honom när han höll tal en natt på en utvald strand, för att undvika avlyssning.

Som jag ser det så är jag privilegierad som har fått möta dessa människor. Och även om det kan låta väldigt verklighetsfrånvänt så känner jag också en smula avund för dem som har modet att göra något så betydelsefullt. Det har gett mig en ödmjukhet och fått mig att inse hur små mina egna problem egentligen är.

Jag hyser en stor beundran för dem. Det som slog mig mest i mötena var att de var så likgiltiga inför riskerna och inför sin egen överlevnad. De brydde sig mycket om att skapa en bättre samhällen i sina länder men verkade inte bekymra sig eller skrämmas av att de när som helst kunde bli fängslade eller dödade. Det var som om de hade gått över gränsen för att kunna känna rädsla för länge sen och just därför redan befann sig i ett slags frihetstillstånd.

För mig har det här betytt mycket. Det har gjort att jag ser mitt politiska arbete i ett större sammanhang. Jag menar, om vi som har alla de rättigheter som de kämpar för men inte försvarar dem, då kommer ju deras kamp ha varit förgäves. Det är så jag kan tänka numera när det uppstår situationer i mitt nuvarande sammanhang.

Som politiskt aktiv i Sverige kan man bli utsatt för olika grupper,  men det är bagateller i jämförelse. Jag behöver inte vara orolig, för det finns alltid ett inre rum av frihet. Upplevelserna och mötena med de verkliga frihetskämparna finns kvar inom mig som en plats att besöka om och om igen.
Niklas Wykman  fd. Förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, Stockholm

 

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Politiker berättar där en rad politiker medverkar med inspirerande berättelser. Beställ ditt ex. av boken här: www.betydelsefulla.se/butik

bild: friköpt för användning ok enligt


Inga kommentarer än

Bli först med att lämna en kommentar!


Lämna en kommentar

Skriv in ditt namn, e-post och hemsida nedan eller logga in via Facebook.
Prenumerera på vårt nyhetsbrevNy vårdbok! Du kan göra skillnad

Ny vårdbok! Lärorikt om bemötande i vården. Boken "Du kan göra skillnad" har sin grund i forskningsprojektet Betydelsefulla möten i vården. Tre forskare har i sin forskning valt att fokusera på det positiva perspektivet av bemötande i vården.

Vad är det som gör skillnad? Läs och lär →Betydelsefulla möten – våra älskade djur!

Har du ett eller flera betydelsefulla möten med djur som du vill berätta om? Just nu samlar vi på berättelser till vår nästa bok. Vill du vara med? Berätta här!

Betydelsefulla Möten Magasin →


Berätta själv!

Har du varit med om ett betydelsefullt möte som du vill berätta om? Berätta här!

Gör det här →