Björn Bolling var läraren som alla i Aspuddens skola i Stockholm hade respekt för. I alla fall när jag gick där i början av 60-talet. Kön i matsalen var alltid i upplösning utom när han kom förbi. Då blev det snabbt lugnt och tyst. Björn undervisade i idrott och han var alltid strukturerad, kunnig och tydlig.

Sa Björn något så var det så. Hade man den minsta ambition att vara duktig i skolidrotten så måste man, kände jag det som, också uppträda som ett föredöme för andra.

En gång var vi i Finland och spelade basket. Vid ett inkast trampade jag på linjen. Då sa Björn till mig att se upp och ställa mig ordentligt bakom linjen. Men jag fräste bara tillbaka något om att det väl inte spelade någon större roll, en meter bakom eller så.

Jag fick inte spela mer den matchen. Det var bra. Så här efteråt kan jag se att mitt gnäll egentligen handlade om vem som bestämde. Björn hade många starka sidor, bland annat kunde han även tillstå att han hade fel. Han lärde mig att lita på vuxna. Han gav mig uppgifter som visade att han hade förtroende för och litade på mig. Det fick mig att växa som människa.

Ove Björklund 53 år, idrottslärare, Uppsala
Lyssna till Han var ett föredöme

Den här berättelsen är publicerad i boken Betydelsefulla möten – Lärare gör skillnad (utgiven 2010) där över 60 personer medverkar med inspirerande berättelser om sina betydelsefulla lärare. Berättelsen tog vi emot i samband med vår riksomfattande efterlysning av Betydelsefulla lärare. Kampanjen genomfördes tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting. Beställ ditt ex. av boken här: http://butik.2act.se

Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.